IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с правата за увеличението на капитала на Софарма имоти започва на 13 септември

Средствата от емисията ще бъдат използвани за частично погасяване на заем за строителството на „Софарма Бизнес Тауърс“

16:52 | 28.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговията с правата за участие в увеличението на капитала на Софарма имоти започва на 13 септември, съобщи БФБ – София. Процедурата ще продължи до 26 септември, а на 5 октомври ще се проведе аукционът за неизполваните права.

Предмет на публично предлагане са 850 хил. бр. обикновени, поименни, безналични акции от увеличението на капитала на дружеството. Акциите от тази емисия са от същия клас както вече издадените акции и дават еднакви права на притежателите си – право на един глас в общото събрание на акционерите, право на дивидент и на ликвидационен дял, съразмерни с номиналната стойност на акцията.

За обслужване на емисията ценни книжа е избран ИП „София Интернешънъл Секюритиз” АД.

Предлаганите акции са с номинална стойност от 1 лев и емисионна стойност 6,50 лв. Капиталът  ще бъде увеличен само ако бъдат записани и платени най-малко 425 хил. акции, в който случай капиталът на дружеството ще бъде увеличен само със стойността на записаните акции.

Съотношението между издадените права и новите акции - право/акции е 22,655/1. Всяко лице може да запише такъв брой акции, който е равен на броя на придобитите и/или притежавани от него права, разделен на 22,655.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Очакваната нетна сума от предлагането, при условие, че бъде записан целият размер на предлаганата емисия акции, след приспадане на разходите по неговото извършване е в размер на 5 502 208 лева. При условие, че бъде записан само минималният размер, при който емисията ще се счита за успешна (425 хил. бр. нови акции), очакваната нетна сума от предлагането е в размер на 2 739 708 лв.

Право да участват в увеличението на капитала имат лицата, придобили акции най-късно 7 дни след датата на публикуване на съобщението, т.е. акционери към 1 септември 2017 г. (петък).

Намеренията на мениджмънта на дружеството са средствата от емисията да бъдат използвани за рефинансиране на направена инвестиция  – проект „Софарма Бизнес Тауърс“, чрез частично погасяване на привлечено дългово финансиране, посочва се в проспекта на компанията. Рефинансирането се предвижда с цел да се намали дълговата тежест върху „Софарма имоти” АДСИЦ, както и да се увеличи собственият капитал за сметка на задлъжнялостта.

По традиция дружеството използва средствата от увеличението на капитала за плащане на дивидент, тъй като средствата от печалбата (разпределена като дивидент) отиват за погасяване на кредити (на практика се получава намаление на заемния капитал за сметка на собствения).

През първото полугодие на 2017 г. Софарма имоти реализира приходи от наеми на инвестиционни имоти в размер на 4,5 млн. лв., с което отбелязва ръст от 3,65% на годишна база. Приходите от административно обслужване на имоти възлизат на 560 хил. лв. за първите шест месеца на годината, а перото „Други доходи от дейността“ нараства до 88 хил. лв. Оперативните разходи на „Софарма имоти“ АДСИЦ за първото полугодие достигат до 1,6 млн. лв. или
с 22,67% повече спрямо същия период на миналата година. Нетните финансови разходи за първите шест месеца на 2017 г. възлизат на 301 хил. лв., а нетната печалба на дружеството отбелязва ръст от 2,26% на годишна база до 3,2 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още