fallback

Георги Павлов: Все още няма балон на пазара на недвижими имоти

В България традиционно доходността от жилищните имоти е около 6%, коментира шефът на агенция „Адрес“

10:45 | 19.03.18 г.

В България все още няма балон на пазара на недвижими имоти, а ако има, то той все още не е толкова надут, за да очакваме скоро неговото спукване. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Георги Павлов, изпълнителен директор на агенцията за имоти "Адрес".

"Считам, че все още цените не са достигнали пика от 2008 г., а едновременно с това доходите на населението за тези 10 години се повишиха. Така че, дори да има балон, ние сме в много по-ранна фаза или пък сме много по-добре подготвени за него", обясни Павлов. 

Един от измерителите, които се използва, за да се прецени дали ръстът в определен сектор има реална база да се превърне в балон или вече става дума за такъв, е текущата доходност на активите и текущата им цена, каза още гостът.

"При жилищните имоти това е наемната цена на имотите и тя все още не е стигнала до опасните си нива", добави изпълнителният директор на „Адрес“.

"В България традиционно доходността от жилищните имоти е около 6%, а при предишния балон тя бе спаднала до 3%. Това ясно показваше, че пазарът е надценен. Все още този фактор не подсказва наличие на балонизация. Ръстът на доходите за тези 10 години доведе до ръст на наемите, които са готови хората да платят. Според мен в момента доходността е между 4 и 5%", посочи Павлов.

Вижте още във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:52 | 12.09.22 г.
fallback