fallback

Имотният пазар в България не предлага гoлям избор от завършени нови жилища

Това е една от основните причини да не се очаква спад на цените на жилищните имоти в големите градове, твърди експерт

22:46 | 22.01.19 г. 3

На пазара на жилищни имоти у нас няма завършени нови имоти. Това каза Людмил Боянов, мениджър продажби в Arco Real Estate, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Боянов посочи, че строителните компании имат база с клиенти, на които продават обикновено около 30% от сградата, която ще строят, още преди да са получили разрешение за започване на работа.

„Така клиенти плащат резервационна такса в рамките на между 2 и 3 хил. евро и чакат излизането за разрешение за строеж“, отбеляза той.

Според госта около 2/3 от продажбите на жилищните имоти в дадена сграда са реализирани още преди завършването ѝ, като понякога делът на продадените имоти е дори по-висок.

„Реално при една завършена сграда вече почти няма никакво предлагане или са останали само непривлекателните апартаменти, а има много клиенти, които търсят именно готов имот. Търсенето им не е необичайно, просто пазарът у нас не го предлага“, каза Боянов.

Гостът изрази мнение, че това е една от основните причини за момента да не се очаква спад на цените на жилищните имоти в големите градове у нас.

„Когато на пазара на жилищни имоти у нас се появят достатъчно опции за избор, може да се очаква и понижение на цените им“, заяви Боянов. 

Според него спадът на сделките с имоти през четвъртото тримесечие на миналата година, отчетен от Агенцията по вписванията, се дължи на големия брой сделки "на зелено", които все още не са отчетени от агенцията. Спадът при ипотечните кредити пък Боянов обяснява с навлизането на пазара на повече клиенти, които използват собствени средства или кредитен продукт под формата на потребителски кредит, с което допълват плащането си. "Лихвите продължават да са на възможно най-ниските нива. Често клиентите гонят над 80% кредит, което на мен ми говори, че се стремят да ползват евтиния финансов ресурс", отбеляза Боянов. 

Той прогнозира умерен ръст на цените на жилищните имоти през 2019 г. и леко увеличаване на предлагането. 

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:39 | 12.09.22 г.
fallback