fallback

Полина Стойкова: Не се очаква спад на цените на жилищния пазар в София

2019 г. донесе така чаканата стабилност и успокояване на цените в столицата, твърди изпълнителният директор на Bulgarian Properties

10:06 | 15.11.19 г. 18

„2019 г. донесе така чаканата стабилност и успокояване на цените в София“, отбеляза тя и поясни, че през тази година динамиката на пазара остава доста голяма, защото хората се интересуват от покупка на недвижими имоти.

Стойкова е на мнение, че се подобрява достъпността на имотите за покупка на фона на нарастващи доходи и стабилни цени. Според нея банковото кредитиране дава допълнителен тласък с ниски лихви по кредитите.

Изпълнителният директор на Bulgarian Properties посочи, че обичайно последното тримесечие от всяка година е най-силно за имотния пазар, като 2019 г. не прави изключение – активността нараства още от първите дни на октомври.

„Средната цена на квадратен метър в София за третото тримесечие на база реални сделки е 1088 евро за кв. м“, каза още Стойкова и уточни, че около 1000 евро за кв. м купувачите смятат за справедлива цена.

Полина Стойкова заяви, че все още не може да се коментира спад на цените на имотите, тъй като няма никакви индикации за него на фона на икономическата обстановка.

„Вече стана ясно, че не се очаква скорошно повишаване на лихвените проценти, по-показателно ще бъде да разглеждаме факторите от пазара на труда, как ще се движи нивото на безработицата“, поясни експертът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:30 | 13.09.22 г.
fallback