IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в центъра на Пловдив гонят софийските

Очакванията са тази година жилищата в града под тепетата да поскъпнат с до 5%

08:24 | 12.02.20 г. 9
<p>
	<em>Снимка: GettyImages.com</em></p>

Снимка: GettyImages.com

Една от новостите на пазара в Пловдив е все по-честата продажба на жилища с по-голям обем довършителни работи спрямо стандартното довършване на шпакловка и замазка. „Вече се наблюдават примери за апартаменти директно от инвеститора в сградата, които се предлагат завършени с кухня, баня, настилки, тавани“, отбелязва Константин Бояджиев.

В града се наблюдава и устойчива тенденция към увеличаване на средната застроена площ на жилищата. „Скоро може да видим и първите проекти с централизирани решения за отопление и охлаждане на жилищните единици“, допълва той.

Купувачи в режим на изчакване

През последното тримесечие на миналата година на жилищния пазар в града е имало известно затишие, тъй като купувачите са предпочели да отложат закупуването на имот с надеждата цените да намалеят.

Данните на Агенцията по вписванията, публикувани през януари, показаха, че през миналата година в Пловдив са били вписани 15 221 сделки с имоти, което е спад с 5,6% спрямо 2018 г. Агенцията отчиташе намаляване на сделките с имоти в града през цялата изминала година с изключение на последното тримесечие.

„Статистиката за вписванията може да е много волатилна и човек трябва да е внимателен, когато я интерпретира. Вписванията се случват при прехвърляне на собственост, а това обикновено става при разрешение за ползване на сградата две години след старта на строителството за по-големите проекти“, казва Бояджиев. Наблюденията на компанията му също сочат намаляващ брой сделки в града. „Това е добре, защото е знак за балансиране на пазара и изчерпване на спекулативното търсене. Нашите клиенти са основно хора, които купуват жилища за лично ползване. Колкото по-голям е този дял купувачи спрямо общото, толкова по-стабилна е средата и надеждни са очакванията за цени и търсене“, отбелязва той.

Брокери и инвеститори в недвижимите имоти не очакват повишаването на данъка върху сделките с имоти в Пловдив да окаже значително въздействие върху търсенето на жилища през тази година.

Наемателите стават собственици

През 2019 г. Пловдив беше Европейска столица на културата, но това е дало отражение основно върху пазара на краткосрочни наеми. „Някои собственици започнаха да отдават жилищата си през онлайн платформи, основно на туристи. Сега обаче ще трябва да търсят други възможности за генериране на доходи от имотите си – чрез продажба или отдаване под наем дългосрочно“, смята Десислава Милошевич.

Според Бояджиев приетите през последните месеци изменения в законодателната рамка, ограничаващи възможността за краткосрочно отдаване на жилища под наем, вероятно ще охладят ентусиазма на собствениците на имоти в Пловдив. Той обаче смята, че винаги ще има търсене на жилища с инвестиционна цел, защото в България притежаването на апартамент е традиционната алтернатива на инвестицията на свободни парични средства. „Намираме се в условия на реална инфлация и нулеви лихвени проценти по депозитите. Нормално е хората, които имат свободни пари, да търсят вложения, които ги защитават от инфлация“, казва той.

И в Пловдив все повече се засилва тенденцията хора, живеещи под наем, да предпочитат да закупят собствен имот. Данните на Arco Real Estate показват спад както на търсенето, така и на предлагането на имоти, които се отдават под наем въпреки домакинството на града на Европейската столица на културата през миналата година. „Все повече участници на пазара предпочитат да закупят имот, отколкото да заплащат наем“, казва Козаров.

Бояджиев потвърждава, че делът на хората в Пловдив, които купуват жилище с цел реализиране на доход от наем, е малък. Наемателите пък са предимно студенти, както и работещи в индустрията и информационните технологии българи, идващи от други градове, и чужденци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 11 rate down comment 0
Веск
преди 4 години
1000, 3000 евра - джобни някакви. Пък инфлацията така е яхнала левчето, че скоро може и да го отлепи от еврото, то и с тези управленци начело. Чували сме ги тея. БВП ръст 3 до 3.5 процента, а имоти и доходи 10 процента за година. Бива, ама не може да е до безкрай. Бива година, две, три, а то май и на повече отива вече. Няма балон дето да не се е пукнал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 1
Веск
преди 4 години
Аз да припомня само, не че сте забравили де, но някои съвсем малди може да не знаят - преди предния пукнибалон в 2008ма-2009та Варна изпревари София по средни цени. С много малко. После стана каквото стана и днес Варна е далеч зад София. На този сегашния , т.е. бъдещия пукнибалон хита в тази статия казвате, че ще е Пловдив. Съгласен. Щото в Пловдив нямам имотни интереси де, та ми е и все едно. Чудеса сме виждали и явно много още ще видим, защото когато комунизмът си отиде, а истинска демокрация и пазарна икономика не са дошли си е точно времето на чудесата. НАй-голямото чудо ще е да видя по улиците на българските градове и села толкова деца, колкото например се виждат по старите български филми от рода на Войната на таралежите. Та я сега си помислете колко деца живеят на вашата улица, във вашия блок. Да питам ли за селата. Всичко друго е ден до пладне. Кой ще ги насели тези нови жилища?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 1
bgMan
преди 4 години
Шопите съсипаха целата държава значи... :)Няма ли да се спрете да давате подобни безумни цени за строителни технологии от миналия век?Пасивните къщи излизат между 1000 и 2000 евро кв.м. завършени до ключ и разходите по тях са ужаааааасно малки в сравнение с етажната собственост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 2
Yanis83
преди 4 години
Да, наскро минавах през Обеля.Много скоро проблемът с паркирането ще го има и там.От от около 10 новостроящи се сгради само една е читава.Най-фрапираща беше в Обеля 1 до Еконта,една права колона нямаше,повечето като нахапани от динозавър.Първа плоча видима денивелация 20-25 см. мисля,че обекта дори е спрян. За цените разбрах,че са сериозни:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 8
pinoccio
преди 4 години
жилищата в центъра на Пловдив гонят цената на тези в Обеля в София, където в мазетата гледат шарани и гъби, и където дори и за въпросните 1000Е кв.м. от статията няма да намерите. Но, иначе внушението е, че цените са нормални, щом и в Пловдив вече гонят софийските. Когато цените в центъра на Пловдив догонят 3000Е кв. м. на крайните квартали Иван Вазов и Лозенец, тогава да дойдат на напишат тези работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 1
al64ad
преди 4 години
Точно в пловдив фирмата която е с най-големи "възможности" и лапва почти всичко в централната част /вече включително и "горелите" тютюневи складове /се слави с некачественото си строителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
ха ха ... +1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 57 rate down comment 3
Yanis83
преди 4 години
Повишаващо се качество на строителството!Повечето нови сгради са уродливи творения на архитектурни врътки,изпълнени некачественно от некомпетентни проектанти,техници и работници.Всичко това с възможно най-евтините материали. Разбира се,има и качествено строителство,но то е пренебрежимо малко и се купува от хора които са наясно за какво си дават парите (те също са малко).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 59 rate down comment 10
nkavrakov1982
преди 4 години
Очакванията на строителите и брокерите, винаги са едни и същи. Ролята на медиите е услужливо да ги пробутват на хората, и да манипулират обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още