fallback

Фандъкова предлага търговците да не плащат наеми, докато пазарите са затворени

Предложението ще бъде внесено за обсъждане от Столичния общински съвет

12:55 | 12.04.20 г. 4

От днес работа спират всички кооперативни пазари и цветни борси, а забраната ще бъде подновена на 16 април до второ нареждане, пише БНР.

В тази връзка кметът на София Йорданка Фандъкова ще внесе за обсъждане от Столичния общински съвет предложение търговците на общинските пазари да не плащат наем за времето, в което не са на работа, а три месеца след възстановяването на дейността да плащат само половин наем, съобщават от Столична община.

От 13 до 15 април (понеделник до сряда) търговците ще могат да отворят и да продадат стоката, с която разполагат, но от 16 април всички пазари ще спрат дейност по заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

По думите му за периода от понеделник до сряда ще е необходимо да се спазват особено стриктно всички епидемиологични мерки.

След сряда обаче пазарите ще бъдат отново затворени за неопределено време.

Причина за това е нарасналият брой на посетители в последните няколко дни и неспазването на правилата за социална дистанция.

Проверки, организирани от Столична община, съвместно с полицията и столичната здравна инспекция, са показали, че редът не може да се гарантира в момента, дори и с вече създадените пропускателни пунктове и еднопосочното движение.

Припомняме, че по-рано днес, по време на редовната пресконференция на Националния щаб за борба с коронавируса, беше отправено послание от ръководителя на щаба генерал Венцислав Мутафчийски и от представители на здравния сектор за ограничаване на контактите и излизанията, въпреки хубавото време и великденските празници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:40 | 10.09.22 г.
fallback