IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д-р Асен Балтов: Следващите две седмици ще бъдат критични за Covid-19 у нас

От болницата, Оперативния щаб за борба с коронавируса и от Столичната лекарска колегия призоваха хората да останат по домовете си по празниците

08:31 | 12.04.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

„Ние от „Пирогов“ сме изключително притеснени. Има огромен потенциал от бъдещи пациенти, благодарение на това, че хората са по улиците и се разходжат в свободно. Това няма да се види сега, а след 10 дни, когато се появят тежките случаи. Следващите две седмици ще бъдат критични“, коментира проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

По време на пресконференцията на Оперативния щаб за борба с коронавируса той призова гражданите да не посещават църквите за великденските празници.

„Не ходете на църква. Това е моят апел. Църквата е във всеки от нас. Това, че няма да сме в храмовете, само ще помогне на нас лекарите. Този вирус не минава като една грипна епидемия. В един момент системата няма да може да поеме всички, нуждаещи се от лечение“, коментира той.

От щаба изразиха ясно тревогите си от неспазването на правилата, свързани с извънредното положение.

По думите на ръководителя на Оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски с 3,2% е нараснал броят на заразените от коронавирус у нас. Новоустановените случаи са 21, с което общият брой на заразените в България достига 699.

От новите случаи общо 10 са в болница. 12 от новорегистрираните са в София, 3 – в Кюстендил, а в Пловдив, Хасково и Стара Загора са по два.

Активните случаи на Covid-19 в България са 573.

Няма нови случаи на заразени с Covid-19 лекари, след като досега 36 медицински лица.

Новоизлекуваните пациенти са шестима, с което общият им брой достигна 68.

Има две нови жертви на Covid-19 – двама, жена и мъж на по 73 години. Починалите досега от коронавирус са 28 – 15 мъже и 13 жени, на средна възраст от 65 години.

От постъпилите в болница общо 147 са в София, а 35 са в интензивни отделение.

Но притесненията за развитието на ситуацията у нас, след като много хора излизат навън заради топлото време и предстоящите празници, нарастват.

„Постигнахме едни от най-добрите резултати в Европа, направо най-добрите. Непрекъснато поддържаме връзка с колегите ни в Европа. Там положението е ужасно. Затова искам да се обърна към нашите сънародници: Да не се удавим накрая след тези уникални резултати дотук“, коментира д-р Асен Меджидиев, председател на Управителния съвет на Столична лекарска колегия.

Той подчерта, че през последните дни улиците на София са били пълни с хора, а в столицата има най-много регистрирани случаи.

„В София има 2 млн. души, а лекарите тук са 2000. От тях една трета са пряко заети с Covid-19. Разберете, ние не сме Германия с огромния ресурс. Ние сме на предна линия и сме най-незащитени“, допълни още той.

От „Пирогов“, Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и Столичната лекарска колегия отправиха общ призив хората да си останат по домовете по време на великденските празници, защото в противен случай ситуацията може да се влоши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 4 години
Ами след 13 май , колко още ? До нова година ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още