IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Празните площи в софийските молове растат, наемите на търговските улици спадат

Делът на свободните офис площи е скочил до 13,6% в края на 2020 г.

15:48 | 05.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Свободните площи в търговските центрове в София са се увеличили почти двойно през втората половина на 2020 г., достигайки около 8-9% при средно 5% година по-рано, сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. При това данните са преди втората блокада през декември.

През 2020 г. общата площ на новите отворени магазини в търговски центрове е била едва 38 600 кв. м, което представлява спад с 57% на годишна база.

След слабото си понижение към средата на годината офертните наеми в моловете са останали стабилни през последните месеци, но има понижение на търговските улици. Към декември исканата цена за първокласна площ в софийските търговски центрове е била 36 евро/кв.м и 50-55 евро/кв.м на бул. „Витоша“. За сравнение, в началото на 2020 г. офертните нива на най-известната търговска улица в София гравитираха около 60 евро на кв. м. Заради намалелите обороти някои търговци освобождават помещенията си, а други получават временни отстъпки от наемодателите.

„Вторият локдаун през декември се отрази на пазара на търговски площи, като спря експанзията на част от наемателите и отложи отварянето на вече планирани, напълно оборудвани и заредени обекти. Същевременно нарастващият брой овакантени помещения представлява възможност за някои търговци да разширят присъствието си на локации, които не са били достъпни допреди година. Вече наблюдаваме редица подобни случаи”, казва Иван Граматиков, мениджър „Търговски площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

По негови наблюдения секторите на търговията са различно засегнати поради промененото ежедневие в пандемията. Сред най-пострадалите са заведенията, търговците на аксесоари за пътуване, официални облекла и всичко свързано с работата в офис. На другия полюс са спортните стоки, бързооборотните вериги, стоките за дома. 

Ритейл парковете се радват на растяща популярност в София и големите областни градове. Само за последните няколко месеца три средноголеми проекта отвориха в Шумен, Ямбол и Дупница, а други са в процес на развитие или планиране. С тези откривания общият обем на ритейл парковете в цялата страна достига 184 800 кв. м. Този формат е предпочитан от магазините за бързооборотни стоки и от дисканут веригите като начин за експанзия извън големите градове.

Наемните нива в ритейл парковете остават без промяна – в София те са между 8 и 10 евро на кв. м, докато в останалите градове варират между 7 и 9 евро на кв. м.

Свободните офис площи продължават да растат

Продължава забавянето на пазара на офис площи, се посочва още в доклада на компанията. С общ обем от 107 832 кв. м наети пространства 2020 е най-слабата за офис пазара за последните пет години. Спадът на годишна база е с 39%.

Свиването на пазара е по-видимо във втората половина на 2020 г., когато инерцията, набрана през предходната 2019 г., е отслабнала. Няколко значими договора за площи в строеж бяха подписани в последното тримесечие на годината, но пазарът остава движен основно от подновявания на наеми и премествания.

„Много наематели се чувстват несигурни за бизнеса си. Това, както и по-широкото навлизане на работата от вкъщи в пандемията, ги правят изключително внимателни и склонни да отложат вземането на дългосрочни решения за заеманите от тях офис площи. С напредването на 2021 г. и очакванията за постепенно възстановяване на различните сектори на икономиката смятам, че и пазарът на офис площи ще поеме към поетапно стабилизиране. Гъвкавостта на страните при сключването на сделки обаче ще бъде ключов фактор през тази и следващата година”, коментира Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Забавянето на офис пазара е довел и до по-малък от очаквания обем новозавършени площи – около 93 хил. кв. м за цялата 2020 г. Повечето сгради, получили разрешение за ползване за този период, имат високи нива на свободни площи. Свитият пазар прави предприемачите по-внимателни със започването на нови проекти. Така тези в процес на изграждане през четвъртото тримесечие намаляват до 319 400 кв. м. Делът на незаети офиси е скочил до 13,6% за периода при 11,4% за третото тримесечие на 2020 г. Някои компании са преразгледали своите офис нужди и са решили да предложат част от площите си за преотдаване.

Докато цените в първокласните проекти в централната част на София са без промяна – 15 евро/кв. м, то на главните булеварди бележат лек спад. Към края на 2020 офертните цени на офиси клас А по протежението на големите булеварди са относително стабилни – 12-14 евро/кв.м, но нетните ефективни наеми са малко по-ниски главно поради финансовите стимули, предлагани от наемодателите. Очакванията са ръстът на свободните площи да държи наемните нива под натиск през следващите месеци, особено в зоните с нови офис проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още