IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече компании в София се опитват да преотдадат излишните им офиси

Обемите на преотдаваните офис нарастват значително, като достигат почти една десета от текущото предлагане, според консултантска компания

14:55 | 01.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Увеличава се броят на компаниите, които се опитват да преотдадат неизползвани от тях офис площи заради преминаването към отдалечен режим на работа. Към началото на 2021 г. обемът на този тип предлагане в София е малко над 28 хил. кв.м, показват данни на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Възможности за преотдаване на вече наети пространства търсят предимно компании от IT и BPO сектора, в които голям процент от служителите продължават да работят от вкъщи.

Обемите на преотдаваните офис нарастват значително, като достигат почти една десета от текущото предлагане, коментира Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

„В общата статистика за пазара тези площи не се отчитат като незаети. Обемите им варират значително – от 200 до 2000 кв. м и нагоре, което означава, че те неизбежно попадат в обсега на търсещите офиси. Както ние, така и собствениците на бизнес сгради ще трябва да се събразим с този нов фактор на пазара“, допълва той.

Неизползваните площи са основно допълнително наети пространства в очакване на планиран растеж, който обаче не може да бъде изпълнен. Има и такива, които се освобождат заради необходимост от оптимизация на разходите и увеличен дял на дистанционната работа. Според проучвания на Forton средно 20% от служителите в IT и BPO сектора се очаква да продължат да работят отдалечено трайно.

Сроковете, за които се предлагат въпросните площи, също варират, но в повечето случаи са доста по-кратки спрямо стандартните договори за наем в бизнес сгради. Компаниите виждат в тази практика временно решение, а неяснотата в момента не им дава възможност за по-дългосрочно планиране.

„За да могат да преотдават площи, наемателите трябва да получат изричното съгласие на наемодателя. Остава рискът обаче в сградите с налични свободни площи подобно офериране на офиси за преотдаване да се счита за пряка конкуренция“, допълва Йордан Кръстев.

Повечето наематели с изтичащи договори, при които няма съществена разлика в потребностите, запазват същите обеми, посочват от Forton. Ако на този етап искат да редуцират площи, но очакват в бъдеще да имат нужда от тези пространства, са по-склонни да ги запазят сега и да ги ползват занапред. Така спестяват времето и разходите по евентуално преместване, ако им се наложи да се разширят, а вече са ги освободили.

От компанията допълват, че изтичането на мораториума върху плащанията по кредитите през март и по-слабото търсене от страна на наемателите вероятно ще доведат до преструктурирания на експозиции.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още