IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Инфинити Капитал" ще търси 3 млн. евро на пазара BEAM за жилищен проект

Поскъпването на строителните материали е предизвикателство, посочи Георги Димитров, изпълнителен директор на инвестиционната компания

17:40 | 09.06.21 г.
<p>
	<em>Илюстрация: &quot;Инфинити Капитал&quot;</em></p>

Илюстрация: "Инфинити Капитал"

Инвестиционната компания „Инфинити Капитал“ ще се опита да набере 3 милиона евро на пазара BEAM чрез първично публично предлагане (IPO) следващия месец за развитието на своя проект „Аристократ хилс“. Един от постоянните проблеми в сектора в момента е ежедневната промяна в цените на строителните материали. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Георги Димитров, изпълнителен директор на "Инфинити Капитал".

„Стартирали сме процедурата и ни се иска IPO-то да е на първи юли. Ще търсим максимума от 3 милиона евро", съобщи той.

Димитров потвърди, че компанията има амбиция да е пионер в суперлуксозното строителство.

“Инфинити капитал“ е инвестиционна компания с имотен профил, но не възнамерява да се ограничава само с това, заяви Димитров. - Може да инвестираме и във ВЕИ и други сфери, които носят печалба.“

Изпълнителният директор на "Инфинити Капитал" не се ангажира какъв би бил евентуалния брой акционери, които ще могат да се включат в IPO-то.

„В България законите са такива, че не може да се промени това нещо. Инвестиционният посредник е излязъл със съобщение, че неговата поръчка е кошница с поръчки на над 100 клиенти - „Елана“ са били най-бързи и точни“, коментира Димитров последното IPO на борсата – това на СИН КАРС Индъстри. 

Като цел изпълнителният директор на "Инфинити Капитал" постави поне 20% брутна възвръщаемост на фонда. „Това не е гарантирано. Ще се постараем бизнес планът да бъде представен в близките дни“, каза той.

Димитров потвърди, че компанията е подготвена за колебанията на цените в строителния сектор.

„Поскъпването на строителните материали е голям проблем не само в България. В САЩ строителните фирми често отказват да строят или не обещават твърда цена. Всеки ден имаме повишаване на цената, но ние сме предвидили тези поскъпвания и сме го заложили в цената. Нямаме право да си променим цените, когато подпишем с някой клиент. Подписваме твърди договори с нашите доставчици и изпълнители“, посочи той.

Георги Димитров прогнозира, че в следващите две-три години няма да има съществени промени на имотния пазар.

„Цените ще вървят нагоре и ще има недостиг на качествени имоти. Има отдръпване на продавачи от пазара на имоти, които изчакват по-високи цени в опит да се защитят от инфлацията, посочи той.

Запитан за евентуалните ефекти от повишаването на лихвените проценти по жилищните кредити, Димитров смята, че това „няма да е съществено увеличение и не се знае дали ще е нещо трайно. Нашето мнение е, че пазарът ще остане изключително стабилен. Няма предлагане – клиентите се борят за качествени имоти“, заяви изпълнителният директор на "Инфинити Капитал".

Първият проект, за който компанията ще използва набрания капитал, е изцяло имотен – комплекс от луксозни жилища, наречен „Аристократ хилс“, в района Божурище-Гурмазово. Компанията вече има един изпълнен проект в региона – „Гурмазово хаус“ – и прави проучвания за следващи проекти.

„Нямаме притеснения да водим в сферата на луксозните имоти в този регион, заяви Димитров. - Бързо развиващата се инфраструктура, добри връзки със София и екология ще са плюсове при реализирането на проекта. Икономическата зона в Божурище е притегателен икономически фактор, който ще улесни както намирането на работна ръка, така и на клиенти.“

Димитров потвърди, че има миграция на високоплатени млади хора към периферията на града в Европа през последните 20-30 години, като този процес вече се наблюдава и в София.

Ще бъдат ли готови пътищата до комплекса „Аристократ хилс“? Кои ще са обитателите на луксозните жилища? Колко струва земята под комплекса? Каква е цената на квадратния метър в луксозния комплекс? Какво е строителството и маржът на печалбата?  

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още