IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва изготвянето на инвестиционен проект за новия ГКПП със Северна Македония

Строителството на ГКПП "Клепало" ще струва над 10 млн. евро

17:31 | 07.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: МРРБ</em></p>

Снимка: МРРБ

Смесената експертна комисия между България и Северна Македония даде „зелена“ светлина за изготвяне на инвестиционния проект за изграждането на новия Граничен контролно-пропускателен пункт „Клепало“ между  Струмяни на българска територия и Берово на македонска.

Това стана ясно на заседание на комисията в София, съобщава пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Комисията взе решение и за определяне на вида и разположението на новия пропускателен пункт. Граничният контрол ще се осъществява и от двете държави, като се предвижда да има самостоятелни сгради на проверяващите служби от двете страни на граничната бразда.

Експертите на двете страни имаха за задача да определят основните технически характеристики на пътните връзки, местоположението на трасето, пресечната точка с границата, мястото на новия граничен пункт, необходимата инфраструктура, постройките, видовете товари, режима на функциониране, правните и нормативни въпроси.

Предстои експертна комисия към Агенция „Пътна инфраструктура“ да избере и вариант за изграждане на 17-километрова отсечка между границата и Струмяни и провеждане на необходимите екологични процедури. Изграждането на отсечката е заложено в инвестиционната програма на агенцията.

Строителството на ГКПП „Клепало“ ще се финансира с над 10 млн. евро от управляваната от МРРБ програма за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Северна Македония 2021-2027 г.

С решения на Министерския съвет областният управител на Благоевград бе определен да възлага проектирането и изграждането на пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още