fallback

Цените на жилищата в София вече са над нивата от 2008 г.

За една година квадратният метър в столицата е поскъпнал с 250 евро, а само през второто тримесечие - с 80 евро

18:48 | 14.07.22 г. 6

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цените на жилищата в София са нараснали с 21% през второто тримесечие на тази година, като това е най-бързият темп на нарастване от 2008 г. насам, сочат данни на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties.

Средната цена на закупените в София през второто тримесечие апартаменти по данни на компанията е 1425 евро на кв.м при 1345 евро на кв.м през първото тримесечие и 1175 евро на кв.м година по-рано.

Жилища

За една година квадратният метър в столицата е поскъпнал с 250 евро, а само през второто тримесечие ръстът е с 80 евро на кв.м.

Най-големите увеличения на цените са регистрирани в края на 2021 г. и през 2022 г., като още от първото тримесечие на тази година растежът се е ускорил до 17% спрямо 10% в края на миналата година.

В края на 2021 г. са достигнати цените от пика през 2008 г. и към момента жилищата в София се продават с около 160 евро на кв.м над тези нива.

Жилища

Средната обща цена на закупените апартаменти през второто тримесечие нараства до 115 400 евро при 108 100 евро през първото тримесечие и 100 500 евро година по-рано.

Намаляваща достъпност

През първото тримесечие на тази година стойността на коефициента на достъпност на жилищата на Bulgarian Properties е 1,19. През второто тримесечие обаче тя се е покачила до 1,2 поради по-бързия растеж на цените на имотите от този на доходите в София, които по данни на НСИ и изчисления на компанията нарастват с 12% на годишна база.

Жилища

Това означава, че достъпността на жилищата в София намалява. Тя обаче остава на добри нива спрямо предходни периоди, особено спрямо пика през 2008 г., когато коефициентът на достъпност е 3,4, отбелязват от компанията.

Това означава, че в момента за покупката на 1 кв.м жилищна площ в София са нужни около 1,2 средни месечни софийски заплати, когато през 2008 г. са били нужни 3,4 месечни заплати за покупката на същата площ.

Ръстът на цените на жилищата леко е охладил интереса към покупка на имот, което беше видимо и в данните на Агенцията по вписванията за второто тримесечие. В цялата страна сделките с имоти отбелязаха ръст само с 4,3% на годишна база спрямо ръстове на обемите с около 30% през 2021 г. и с около 10% през първото тримесечие на 2022 г.

Забавяне на темпа на растеж на обемите сделки има и в София, където беше отчетен ръст от едва 0,28% на годишна база след 30-процентно нарастване през 2021 г.

Жилища

Според Bulgarian Properties през април и май се е стигнало до известен отлив от пазара и временен стрес от растящите цени и общата несигурност, но през юни оборотите са се върнали на нормалните нива отпреди войната и инфлацията и пазарът се е раздвижил, което според агенцията ще се отрази в обемите от продажби на по-късен етап.

Недостатъчно предлагане

Според Bulgarian Properties по-съществена роля за забавянето в броя на сделките от нарастването на цените има недостатъчното предлагане, което да отговори на наличното търсене. Това е и основната тенденция, която компанията счита за водеща за периода.

„Проектите ново строителство стартираха по-бавно заради повишаващите се цени на материалите и трудностите с доставките, а тези от тях, които се предлагаха на пазара, осъществяваха активни продажби "на зелено". В допълнение, много от собствениците на имоти се изтеглиха от пазара заради високата инфлация и това допълнително намали предлагането“, обобщава Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

„Същевременно търсенето продължи да бъде подкрепяно от изгодно банково кредитиране и растящи доходи. Лихвените проценти по кредитите продължиха да спадат, а обемът новоотпуснати кредити - да нараства, поддържайки темповете от 2021 г. на растеж с около 40%“, допълва тя.

Другите фактори, които влияят върху жилищния пазар, също са продължили да имат положително влияние – безработицата остана на ниски нива от около и под 5%, а доходите продължиха да нарастват с около 10% средно за страната и 12% за София през първото тримесечие по данни на НСИ.

Войната и инфлацията са дали допълнителен стимул на търсенето с цел инвестиция в сигурен актив, за какъвто са считани имотите, и на пазара се е усетил недостиг на жилища не само в София, но и във всички райони на страната. „Предлагането, което съществуваше на вторичен пазар, дори във ваканционните курорти и в селата, силно намаля и в момента офертите, които излизат на пазара, често се продават за броени дни“, пишат от Bulgarian Properties.

През второто тримесечие нарастват делът на закупените двустайни апартаменти до 63% спрямо около 50% в предходните периоди. Това се случва за сметка на намаление на закупените тристайни и четиристайни апартаменти. Това според Bulgarian Properties се дължи на по-високите цени и по-малките бюджети, които се изискват при покупка на двустаен, както и с големия брой продажби с инвестиционна цел, при които търсенето е основно за двустайни жилища.

По-бавен ръст на цените занапред

Агенцията за недвижими имоти очаква темпът на растеж на цените да се забави, тъй като вече се усещало разколебаване и охлаждане на интереса на купувачите над определени ценови нива.

Тя отчита още стабилизиране на цените на материалите и активизиране на продажбите на проекти ново строителство, като очакванията ѝ са с балансирането на пазара да се появи по-добро предлагане и на вторичен пазар. Моментът според Bulgarian Properties е отличен за продажба и все повече собственици осъзнавали това.

Компанията очаква лихвените проценти по кредитите да останат непроменени тази година, въпреки че има очаквания за повишение. „Инфлацията явно трудно ще бъде овладяна и при запазващи се ниски лихвени проценти тя ще продължи да въздейства върху жилищния пазар в положителна посока, поддържайки търсенето на високи нива“, се казва в анализа.

Ако обаче се сбъднат прогнозите за забавяне на икономическия растеж и навлизане в период на рецесия, това неминуемо ще се отрази и върху активността на имотния пазар, допълват от компанията.

Тя все пак очаква това да се случи със забавяне в България. Към момента икономиката на страната все още е в период на растеж, като през първото тримесечие той достигна 5%, а прогнозите за бъдещето са ръстът да се запази макар и с по-бавни темпове. Затова жилищният пазар остава с положителни перспективи поне в краткосрочен план, считат от Bulgarian Properties.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
fallback