IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лек бриз при сделките с имоти у нас през второто тримесечие

Несебър изпревари Бургас по брой вписани сделки през второто тримесечие

20:00 | 08.07.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Сделките с имоти продължават да растат и в четирите най-големи града в България, но през второто тримесечие той е с по-умерен темп в сравнение с първите три месеца на годината. От 113 града, включени в статистиката на Агенцията по вписванията, 60 отбелязват ръст, а 52 - спад в изповяданите сделки за периода, докато през миналата година увеличението беше почти повсеместно.

В повечето градове обаче пазарът остава приблизително на нивата от второто тримесечие на миналата година, без резки ръстове или спадове. Изключение е Несебър, където сделките през второто тримесечие надхвърлят 2900 и нарастват с цели 87,5% на годишна база. Това се прибавя към покачването с над 50% през първото тримесечие на 2022 г. Курортният град, в който се изповядват и сделките в Слънчев бряг, записваше силни ръстове и през миналата година, а сега дори измества Бургас от четвъртото място по брой вписани сделки в страната. 

В София сделките с имоти, в които влизат не само жилища, а и всякакви други имоти – магазини, офиси, складове, терени, остават през второто тримесечие почти на същото ниво като година по-рано с едва 27 повече (9763 спрямо 9736).

От началото на годината в столицата има изповядани малко над 17 хил. сделки, което е ръст с 3,7% спрямо същия период на миналата година. За сравнение, през първото тримесечие на тази година сделките с имоти в София нараснаха с 8,7%, когато достигнаха ново най-високо равнище за този период от годината от кризата през 2008 г. насам. В края на миналата година те преминаха прага от 10 хил. за едно тримесечие за първи път от 2008 г. насам, а между април и юни са останали близо до това ниво. 

Ипотечното кредитиране в София от гледна точка на брой отпуснати ипотеки (законни и договорни) също расте умерено, с покачване от само 2,7% спрямо същия период на миналата година.

Увеличение на вписаните сделки с имоти през второто тримесечие има и в други близки до София градове, като той е най-осезаем в Ихтиман (19,6%), а в Перник повишението е с 8 на сто. Покачване на сделките е отчетено и в Елин Пелин (5,5%), докато в Костинброд те намаляват.

В Пловдив сделките с имоти се връщат към растеж през второто тримесечие на тази година след лекия спад в началото на 2022 г. В града под тепетата са вписани 5079 сделки между април и юни, като те нарастват с 3,8% спрямо същия период на миналата година. За полугодието вписаните сделки с имоти в Пловдив са 8613, като броят им също се увеличава спрямо 8536 през същия период на 2021 г. В същото време обаче ипотечното кредитиране от гледна точка на вписани законни и договорни ипотеки в града отбелязва спад през второто тримесечие с 4,6% на годишна база.

Другият голям град в региона – Пазарджик, където имотният пазар също е активен благодарение на развитието на индустрията, сега отчита спад на вписаните сделки с 3,8%.

Още няколко големи града у нас са със знак минус от гледна точка на брой сделки с имоти през второто тримесечие. Стара Загора отбелязва понижение от 9%, в Русе отчетените сделки в статистиката на Агенцията по вписванията, са намалели с 3% на годишна база, а в Плевен понижението е с 5,8%. Още по-осезаем е спадът на сделките в Шумен и Казанлък – съответно с 13% и 10,7%, а във Велико Търново те намаляват с 5,2%.

На обратния полюс сделките с имоти в Кърджали са продължили да отчитат силен ръст и през второто тримесечие с 22%, а в Кюстендил те са нараснали с 13,2%. В Благоевград изповяданите сделки с имоти са се увеличили с 11,8% на годишна база, а в Ямбол покачването е с 8,2 на сто. Силен ръст на сделките отбелязва Севлиево (32,3%), където има добре развита местна икономика, висока заетост и чуждестранни инвестиции.

Кубрат е единственият град, в който броят на сделките през второто тримесечие е същият като година по-рано. 

По морето остава оживено

И докато картината в останалата част от страната е смесена, в морските, а и в планинските курорти силното оживление, започнало още през миналата година, продължава и през второто тримесечие.

В Бургас, който традиционно заемаше четвъртото място сред най-активните имотни пазари в страната ни, но сега е изместен от Несебър, са отчетени 2259 сделки, като те са нараснали с 10,5% на годишна база. Все пак ръстът леко се забавя спрямо началото на годината, когато достигна почти 18 на сто. От началото на годината в морския град са регистрирани близо 4000 сделки с имоти и броят им се увеличава с 13,5% спрямо същия период на миналата година. При ипотечното кредитиране равнището в Бургас се запазва почти непроменено с едва 20 вписани ипотеки по-малко на годишна база. 

Второто тримесечие е било силно и за сделките с имоти в другия голям град по Черноморието – Варна, където са вписани с 10,6% повече сделки спрямо същия период на миналата година. И тук през второто тримесечие сделките растат по-умерено в сравнение с покачването от 34,6% между януари и март. От началото на годината в морската столица са вписани почти 7800, като броят им е нараснал с 20,1% на годишна база. Минимален ръст има и при ипотечното кредитиране - с 2%. 

Имотният пазар в други морски градове също остава много активен. В Балчик вписаните сделки с имоти са се увеличили с 30,5% на годишна основа, а в Царево повишението е с 34,2%. В Поморие са вписани със 17,3% повече сделки спрямо година по-рано. На обратния полюс е Каварна, където е отчетен спад на изповяданите сделки с 10,5%.

Имотните пазари в планинските курорти също продължават да растат дори след края на активния сезон. В Разлог, където се отразяват и сделките в Банско, сделките са нараснали с 8,2%, а в Самоков, където се изповядват сделките в Боровец, покачването е със 7,2 на сто. В Смолян, където попада и Пампорово, сделките са нараснали с почти 34%. Силен ръст има и в Чепеларе - с 27 на сто.

Общо в страната между април и юни са вписани близо 64 хил. сделки с имоти, което е покачване с 4,3% спрямо същия период на миналата година. От началото на годината вписаните сделки достигат близо 113 хил. и нарастват със 7 на сто на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
earth1225
преди 1 година
Още малко... Като почнат да идват сметките зимаа за парно и ток...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Aznesam
преди 1 година
Това пак са данни който манипулират хората. Да говорим за София казвате сключените сделки са малко повече от миналата година когато бяха много. Човек би останал с впечатлението че пазара продължава да е във възход. Но не казвате колко от тези сделки са с имоти на зелено от преди 2 3 4 години, които са били закупени тогава а сега се вписват като сключена сделка. Преди 2 дни излезе статия в която се казваше че търсенето се е сринало с 20 пр. От май 2022 насам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още