fallback

„Лошата банка“ на Испания отблъсква инвеститорите с високи цени

Институцията иска за активите си почти толкова, колкото струват имоти на водещи европейски пазари, алармират инвеститори

13:33 | 31.05.13 г. 1

„Лошата банка“ на Испания отблъсква инвеститорите в проблемни имоти с изключително високите цени. Това отлага продажбите, които биха могли да облекчат натиска върху публичните финанси на страната, предаде Ройтерс.

Подобно на „лошата банка“ на Ирландия, испанската, която беше създадена с цел „прочистване“ на банковите баланси, започна слабо дейността си. Банкери пък предупреждават, че одитът може да покаже, че част от активите в портфейла й нямат почти никаква стойност. Това може да принуди институцията да се обърне към правителството за допълнителен капитал, за да покрие загубите, отбелязва информационната агенция.

Инвеститори в имоти също алармират, че въпреки дълбоката рецесия, в която Испания подължава да затъва все повече, „лошата банка“ не бърза да преговаря с тях, а иска за активите си цени, близки до цените на първокласни активи на водещи пазари като Париж и Лондон например.

Инвеститор в проблемни имоти, пожелал анонимност, е казал пред агенцията, че не възнамерява да си губи повече времето с испанската „лоша банка“. „В Испания може да се реализират много добри сделки, но не и през „лошата банка“, допълва източникът на агенцията.

Други инвеститори смятат, че доходността от същите тези активи е изключително ниска и съизмерима с доходността от инвестициите им на други, по-стабилни пазари.

Институцията беше основана през миналата година като условие европейските партньори на Испания да оптуснат спасителна помощ за стабилизирането на банковия сектор. Властите й дадоха 2 години, за да започне тя да генерира печалби от проблемните активи, които й бяха прехвърлени.

Тази година „лошата банка“ на Испания трябва да продаде активи за 1,5 млрд. евро, но с тези темпове на осъществяване на сделките това не изглежда особено реалистично.

Въпреки че „лошата банка“ на Испания често е сравнявана с тази на Ирландия, основната разлика между двете институции е, че ирландската притежава ценни активи в Лондон, които могат да бъдат продадени изключително бързо. Същевременно испанската институция не е разкрила какви точно активи притежава, както и къде се намират имотите й. Според запознати източници в дългия списък има почти непродаваеми нискокачествени офиси и търговски центрове в цяла Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:01 | 08.09.22 г.
fallback