IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Лошата банка“ на Испания отблъсква инвеститорите с високи цени

Институцията иска за активите си почти толкова, колкото струват имоти на водещи европейски пазари, алармират инвеститори

13:33 | 31.05.13 г. 1
„Лошата банка“ на Испания отблъсква инвеститорите с високи цени

„Лошата банка“ на Испания отблъсква инвеститорите в проблемни имоти с изключително високите цени. Това отлага продажбите, които биха могли да облекчат натиска върху публичните финанси на страната, предаде Ройтерс.

Подобно на „лошата банка“ на Ирландия, испанската, която беше създадена с цел „прочистване“ на банковите баланси, започна слабо дейността си. Банкери пък предупреждават, че одитът може да покаже, че част от активите в портфейла й нямат почти никаква стойност. Това може да принуди институцията да се обърне към правителството за допълнителен капитал, за да покрие загубите, отбелязва информационната агенция.

Инвеститори в имоти също алармират, че въпреки дълбоката рецесия, в която Испания подължава да затъва все повече, „лошата банка“ не бърза да преговаря с тях, а иска за активите си цени, близки до цените на първокласни активи на водещи пазари като Париж и Лондон например.

Инвеститор в проблемни имоти, пожелал анонимност, е казал пред агенцията, че не възнамерява да си губи повече времето с испанската „лоша банка“. „В Испания може да се реализират много добри сделки, но не и през „лошата банка“, допълва източникът на агенцията.

Други инвеститори смятат, че доходността от същите тези активи е изключително ниска и съизмерима с доходността от инвестициите им на други, по-стабилни пазари.

Институцията беше основана през миналата година като условие европейските партньори на Испания да оптуснат спасителна помощ за стабилизирането на банковия сектор. Властите й дадоха 2 години, за да започне тя да генерира печалби от проблемните активи, които й бяха прехвърлени.

Тази година „лошата банка“ на Испания трябва да продаде активи за 1,5 млрд. евро, но с тези темпове на осъществяване на сделките това не изглежда особено реалистично.

Въпреки че „лошата банка“ на Испания често е сравнявана с тази на Ирландия, основната разлика между двете институции е, че ирландската притежава ценни активи в Лондон, които могат да бъдат продадени изключително бързо. Същевременно испанската институция не е разкрила какви точно активи притежава, както и къде се намират имотите й. Според запознати източници в дългия списък има почти непродаваеми нискокачествени офиси и търговски центрове в цяла Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
" Лошата банка на Испания отблъсква инвеститорите с високи цени" Ами нормално: лошите баМки се движат от лоши баМкери, което по презумпция предполага лош усет, лошо въображение, лоша подготовка...и, съответно, лоши резултати. Да са им честити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още