IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на имотите в Дубай се нуждае от по-сериозни регулации

Оформя се привлекателна за спекуланти среда, а те биха могли да подкопаят възстановяването

11:17 | 17.07.13 г.
<p>
	Въпреки че цените на жилищата остават под пиковите равнища от 2007 г., темпото на възстановяване на сектора носи някои от неоспоримите признаци на хиперактивен растеж. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Въпреки че цените на жилищата остават под пиковите равнища от 2007 г., темпото на възстановяване на сектора носи някои от неоспоримите признаци на хиперактивен растеж. Снимка: Ройтерс

Подобрението на инвеститорското доверие в способността на Дубай да изплати задълженията си напоследък се проявява под формата на скок в броя на сделките с жилищни имоти, пише онлайн изданието World Property Channel.

Тази тенденция се наблюдава на цялата територия на емирството, като по данни на министерството на земята на тримесечна база броят на сделките се е увеличил с 63%. За първото тримесечие те възлизат на 12 млрд. долара, като почти 1/4 от тях са за апартаменти.

Засилената активност на пазара привлича и международен интерес. Един от примерите е съобщението през юни на поделение на China State Construction Engineering Corp. за инвестиция в комплекса Viceroy Hotel & Resort на Палм Джумейра, чиято стойност се оценява на 1 млрд. долара.

Курортът, който се очаква да бъде завършен през 2017 г., ще включва хотел с 481 стаи и 250 луксозни апартамента. Годишната възвръщаемост е 12%.

Палм Джумейра се оформя като един от водещите пазари за възстановяването на сектора на имотите в Дубай. Това на свой ред окуражава строителите да стартират нови луксозни проекти. Стойността на луксозните апартаменти в Дубай в момента е с 16,5% над нивата отпреди година.

С възстановяването на икономиката нараства и броят на новите работни места, което на свой ред води до засилено търсене на жилища. Това помага да се облекчи проблемът със свръхпредлагането.

Въпреки че цените на жилищата остават под пиковите равнища от 2007 г., темпото на възстановяване на сектора носи някои от неоспоримите признаци на хиперактивен растеж. Властите обаче ги разпознаха и планират да въведат закон за ограничение на ипотеките за гражданите и имигрантите.

По-големият проблем обаче е оформянето на среда, която привлича спекуланти, а именно те биха могли да подкопаят възстановяването на сектора на имотите.

Тъй като в момента пазарът е по-зрял, би било разумно властите да засилят регулациите около препродажбата на имоти, които все още са в строеж. Въпреки че усилията на правителството да подкрепи възстановяването на дубайската икономика са похвални, необходими са закони, които да огарничат имотните спекулации, за да се постигне един устойчив, макар и по-скромен бум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още