IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн продажбите в Европа ще се удвоят до 5 години

Германия, Великобритания и Франция ще останат водещите европейски пазари за онлайн търговия

09:31 | 21.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Онлайн продажбите в Европа ще се удвоят до 5 години

Онлайн продажбите на дребно в Европа ще се удвоят до 323 млрд. евро към 2018 г., а продажбите на един от лидерите в сегмента – Amazon, се очаква да растат дори още по-бързо, прогнозира в свой доклад консултантската компания Mintel, цитирана от Ройтерс.

Проучването на компанията обхваща 19 пазара в Европа. Експертите прогнозират, че само през тази година онлайн продажбите на дребно ще се увеличат до 188 млрд. евро от 166 млрд. евро през миналата година.

В документа е записано, че и след пет години Германия, Великобритания и Франция ще останат водещите европейски пазари за онлайн търговия. Секторът се очаква да продължи да набира скорост и в Холандия, Испания и Полша, а Норвегия и Швеция ще продължат да отчитат най-високите разходи на глава от населението за шопинг в интернет.

„Има сериозно разделение между Северна и Южна Европа по отношение на търговията в интернет“, коментира анализаторът Джон Мърсър. По думите му Франция, Испания, Гърция, Португалия и Италия изостават значително зад Великобритания и Германия.

В страните от континеннтална Европа търговията в интернет с нехранителни стоки продължава да заема значителен дял, докато на Острова успех записват и продажбите на храни в мрежата. Tesco например, както и Asda и Sainsbury, намират място в десетте най-силни онлайн търговци в Европа.

Експертите прогнозират, че позициите на Amazon на европейските онлайн пазари ще продължат да се засилват и през следващите две три години компанията най-вероятно ще удвои пазарния си дял на Стария континент.

Очаква се до 2021 г. интернет гигантът да изпревари германската Schwarz group – собственик на дискаунт веригата Lidl, и да се превърне в най-големия търговец в Европа.

Същевременно от Amazon обявиха плановете си за ускоряване на мащабното строителство на складови и логистични площи заради подобряването на веригата на доставките, разширяването на бизнеса и засилващата се конкуренция в сектора, предаде Bloomberg.

Компанията планира да изгражда нови многофункционални центрове за логистика, сортиране и доставяне на поръчките около най-големите градове в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още