IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарламентът даде предварително одобрение на директивата за ипотеките

Окончателното одобрение на текстовете ще се състои, когато ЕП се увери, че новото законодателство ще се прилага правилно от държавите в ЕС

19:07 | 10.09.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Европарламентът даде предварително одобрение на директивата за ипотеките

Европейският парламент (ЕП) е дал предварителното си одобрение на директивата за ипотечните кредити, съобщават от пресцентъра на представителството на институцията в България.

Окончателното гласуване на текстовете ще се състои, след като ЕП се увери, че новото законодателство ще се прилага правилно от държавите от Европейския съюз (ЕС).

Купувачите на жилища се предвижда да получават по-добра закрила при промени на пазара, ако не са в състояние да изплащат заема си.

Информацията за ипотеките пък ще трябва да бъде представяна на клиентите на кредиторите по стандартизиран начин, така че да може да се сравнява с информацията за подобни кредитни продукти и на други финансови институции.

Предвижда се също така на кредитополучателите да се дава задължително 7-дневен срок, в който да обмислят дали действително да подпишат договора за кредит, или да се откажат от него.

С директивата се дава правото на кредитополучателите да погасят предсрочно ипотеката си. Оставена е обаче възможността банките да търсят компенсации от клиентите, които са се издължили предварително.

Връщането на обезпечението обаче ще бъде достатъчно за погасяването на задължението, ако кредитополучателят и кредитната институция изрично са включили такава клауза в текста на договора.

Ако ипотечните кредити са предоставени в чужда валута, кредитополучателите ще трябва да бъдат предупреждавани за рисковете от нарастване на вноските. Като алтернатива може да им бъде дадена възможност да променят валутата при определени условия и по валутния курс, определен в договора за кредит, решиха евродепутатите.

Когато кредитополучател не е в състояние да изпълнява задълженията си, собствеността трябва да бъде продадена на възможно най-добрата цена и да се улесни изплащането на оставащите погасителни вноски, предвиждат още текстовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Много напрегнато бързат - все едно не вярват на себе си ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още