IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се споразумя за по-строги правила при ипотечното кредитиране

Очакванията са новото еврозаконодателство в областта да влезе в сила в средата на 2015 г.

18:27 | 23.04.13 г.
ЕС се споразумя за по-строги правила при ипотечното кредитиране

Европейските власти уверено вървят към въвеждането на по-строги правила при ипотечното кредитиране, за да се предотврати нов срив и повторна криза, след като държавите-членки на Евросъюза и Европарламента се споразумяха за новото законодателство в областта, съобщи ВВС.

На потенциални кредитополучатели ще бъде отказвана ипотека, ако не покрият изискванията на банките съгласно стандартна процедура за оценка. Предвижда се също така информацията за ипотеките, която се предоставя за потребителите, също да бъде унифицирана за всички банки, което ще улесни избора на подходящ кредит.

В стандартна бланка ще се предоставя подробна информация за спецификата на заема, включително бъдещи промени в лихвените проценти и разходите по заеми в чуждестранна валута. Предвижда се също така да се премахнат подвеждащите реклами на ипотечни кредити, както и да се даде правото на кредитополучателите да погасят по-рано заем, въпреки че това може да включва някаква такса.

От кредиторите освен това ще се изисква да са търпеливи с кредитополучатели, изпаднали в затруднение, а не веднага да отнемат принудително имотите им.

“Финансовата криза започна с ипотечен срив в САЩ, където бяха раздавани ипотечни кредити без каквито и да било проверки дали потребителите могат да си ги позволят, а често зле информирани и уязвими потребители са били насърчавани да предприемат прекомерни рискове”, коментира еврокомисарят по вътрешния пазар Мишел Барние.

“Бяхме свидетели на подобни събития и в Европа, като например жилищния бум и срива в Испания и Ирландия”, допълни той.

“Тази директива ще помогне да се сложи край на подобни практики и ще насърчи отговорните практики при кредитирането. Потребителите най-накрая ще получат защитата, от която се нуждаят. Те ще бъдат по-добре информирани, така че ще могат да избират ипотечен продукт, който най-добре отговаря на техните нужди, на най-добра цена и ще са напълно наясно с рисковете, които поемат”, заключи Барние.

Предстои по-късно тази година текстовете да бъдат одобрени от Съвета на ЕС и Европейския парламент. Очакванията са те да влязат в сила в средата на 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още