IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата централа на Apple - потайността се стопява

Бюджетът на проекта е достигнал 5 млрд. долара и продължава да нараства

15:10 | 20.11.13 г.
Новата централа на Apple - потайността се стопява

Вероятно вече сте виждали снимки на бъдещата нова централа на Apple – нещо като космически кораб с площ от над 260 000 кв. м, "парикиран" в зелена, изкуствено-създадена гора в североизточния край на Купертино, пише CNN.

Откакто в пресата се промъкнаха първите десетина снимки на проекта през 2011 г. обаче, подробностите около него са оскъдни. Досега. Apple може и да е прословута със своята потайност, но общинският архив на Купертино крие богата информация за проекта, включително 20 невиждани до момента компютърни модела на новия комплекс.

На снимките се вижда входът към футуристичния подземен паркинг, ресторантът, който се "разлива" върху тревата, и стъкленият павилион, който ще служи като вход към новата подземна приемна зала на Apple - мястото, където ще бъдат посрещани журналистите за представянето на бъдещи продукти.

Накратко, документите са най-пълната картина до момента на новия дом на Apple - комплекс, за който самият Стив Джобс казваше, че може да е "най-добрата офис сграда в света".

Корабът-майка

Apple Campus 2, която бе одобрена от местните власти миналия месец, ще е разположена върху парцел от 176 акра. Сградата разполага с подземен паркинг на две нива с място за 2 000 автомобила. Има и надземен гараж - две сгради, "облечени" в соларни панели и растителност.

Служителите, които идват на работа със специалните автобуси на Apple, пристигат в т. нар. "корпоративен транзитен център" в източната част на комплекса, откъдето могат да стигнат до основната сграда пеша.

Самата сграда с формата на поничка е централният елемент на комплекса. Тя е проектирана от известния архитект Норман Фостър, чиято фирма стои зад сгради като Gherkin в Лондон и проекта за реставрирането на Райхстага в Берлин. В четириетажната обла централа на Apple ще има място за 13 000 инженери и дизайнери, разположени под един общ извит покрив. Плановете са сградата да се захранва изцяло от възобновяеми източници на енергия.

Вътрешната подредба на офиса все още е забулена в мистерия, но вече предизвиква известна доза скептицизъм. Някои архитекти изразиха съмнения относно кръглия план в момент, в който на мода са по-гъвкавите работни места, които лесно могат да бъде преконфигурирани. От компанията поясняват, че целта е да се стимулира сътрудничеството между служителите. Вътрешните и външните коридори, заобикалящи всеки етаж, ще бъдат оставени открити като алеи, което ще позволява на служителите да обикалят сградата свободно.

Служителите ще могат да се наслаждават на огромен ресторант с площ от над 8 300 кв. м разположен в сградата, от който ще могат да излизат директно върху зелените площи от двете ѝ страни. След това могат да отидат до фитнес центъра, разположен северно от основната сграда.

Според собствените думи на компанията новият комплекс ще предложи една "ведра обстановка, отразяваща ценностите на марката Apple, свързани с иновациите, лесната употреба и красотата".

Също като много от продуктите на Apple, уникалната смесица от визия и прецизни детайли няма да е евтина. По-рано тази година Businessweek съобщи, че бюджетът на проекта е достигнал 5 млрд. долара и продължава да нараства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още