IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвеститори - жизненоважни за жилищния пазар в Лондон

Без големите чужди компании голяма част от мащабните проекти в британската столица нямаше да бъдат осъществени, посочва експерт

11:37 | 22.01.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Чуждите инвеститори - жизненоважни за жилищния пазар в Лондон

Чуждестранни инвеститори са получили разрешения за строителство на жилища в Лондон, достатъчни за предлагането за две години, пише FT, като се позовава на консултантската компания CBRE.

Чуждите инвеститори често са критикувани заради влиянието, което оказват върху цените на имотите в британската столица, но данните показват, че през последните години те са от ключово значение за строителството в града.

Строителни компании от Китай, Сингапур, Малайзия и Катар имат разрешение за изграждането на над 33 хил. жилища. Те притежават и два пъти повече терени за строителство на достъпни жилища, отчитат експертите.

През миналата година в Лондон са били построени 18 хил. нови жилища – малко над една трета от действително необходимите домове.

Според компанията чуждите строители заемат нишите на жилищния пазар в Лондон, които местните фирми не успяват да запълнят. “Средностатистическият строител не разполага с влияние или капацитет за осъществяване на такива обекти и тук идват чуждите строителни компании”, коментира Дженет Сибритс от звеното за проучване на жилищния пазар в CBRE.

Сибритс дава като пример реконструкцията на района около старата електроцентрала Батърсий. Малайзийската компания SP Setia финансира изграждането на над 3 300 жилища в района. “От десетилетия се опитвахме да осъществим проекта, но ако не беше тя (SP Setia – бел. ред.), той все още нямаше да е осъществен”, допълва експертът.

Силният ръст на цените на имотите в Лондон насърчи чуждите инвеститори да насочат още по-големи потоци от средства към града. Катарският държавен инвестиционен фонд например обяви наскоро, че ще финансира изграждането на жилищна сграда в близост до небостъргача Shard. Сингапурската Oxley Holdings пък купи терен в Източен Лондон, върху който планира да изгради близо 3 400 нови жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Ами то и за България :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още