fallback

Графика на деня: Месечна ипотечна вноска срещу разход за наем в САЩ

След спукването на жилищния балон средната ипотечна вноска падна дори под нивото на месечния наем, а днес е малко по-висока

13:40 | 13.03.14 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Хората обмислят много фактори преди да решат дали да купят или да наемат жилище. Един от най-лесните за отчитане е дали ще са в състояние да покриват месечните си плащания.

Business Insider публикува графика на анализаторската компания Capital Economics, сравняваща месечните разходи за плащане на ипотечна вноска и наем в САЩ от 1981 г. до днес.

С надуването на балона на жилищния пазар в страната заради растящите цени на имотите средната месечна ипотечна вноска се раздалечи значително от средния месечен наем.

След това, с пукването на балона и срива на жилищните цени, ипотечните вноски паднаха дори под нивото на месечния наем.

Изплашени от срива, американците все повече се поддаваха на емоцията при вземането на решение и предпочитаха да плащат все по-високи наеми, отколкото да се обвържат с жилище, чиято стойност може да се окаже по-малка от дължимата за него ипотека.

Днес вноските по кредитите отново са по-високи от наемите, което сочи, че достъпността на пазара на имоти се влошава. Разликата обаче изглежда пренебрежимо малка.

“Въпреки лекия спад през четвъртото тримесечие разходите за обикновена месечна ипотечна вноска са по-високи от средните разходи за наем на жилище“, отбелязва анализаторът Пол Дигъл от Capital Economics. “Разликата от 45 долара на месец между двете обаче е малка, погледната в историческите план, което предполага, че малцина потенциални собственици на жилище биха се отказали от покупката заради по-високите разходи в сравнение с наема“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
fallback