fallback

Нов гигант излиза на световната циментова сцена

Holcim и Lafarge водят преговори за сливане, но сделката е под въпрос заради опасения за конкуренцията

09:25 | 05.04.14 г. 2

Двете най-големи циментови компании в света водят преговори за сливане, което би довело до създаването на група с продажби за 40 млрд. долара и лидер в световната циментова промишленост, съобщава FT.

Швейцарският циментов производител Holcim и френският му конкурент Lafarge съобщиха, че са в напреднал стадий на преговорите за сливане.

И двете компании обаче предупреждават, че няма гаранция, че ще се стигне до сделка заради антитръстовите опасения.

Глобалната циментова индустрия е доминирана от пет компании - Holcim, Lafarge, Cemex, HeidelbergCement и Italcementi, посочва изданието.

Lafarge и Holcim вече са част от по-широкообхватно разследване от страна на Европейската комисия (ЕК) за картелно споразумение и фиксиране цените на пазара на цимент. Разследването започна през 2008 г. с поредица от внезапни проверки на фирми, обвинени във “възможно ограничение на вноса и износа, подялба на пазара и координация на цените”.

Ако сделката се осъществи обаче, това би било тежък удар за останалите играчи в индустрията, поразена от свръхкапацитет заради кризата, която сви силно строителната дейност.

През последните години Holcim и Lafarge бяха принудени да въведат програми за намаляване на разходите в опит да възстановят рентабилността си. Holcim реализира продажби за близо 20 млрд. швейцарски франка през миналата година и си постави за цел да повиши печалбата си с 1,5 млрд. франка до 2015 г. Lafarge реализира продажби за 15,2 млрд. евро и преструктурира операциите си, за да намали дълговете си, които надвишават 10 млрд. евро.

Lafarge затъна в дългове след покупката на близкоизточния производител на цимент  Orascom Cement през 2007 г. Компанията плати 8,8 млрд. долара. В последствие групата започна да разпродава активи, за да покрие задълженията си и да намали размера им под 9 млрд. евро до края на тази година. Това би възстановило и инвестиционния рейтинг на производителя.

Инвеститори и анализатори от години спекулират, че двете групи в крайна сметка ще се слеят, въпреки че опасенията за конкуренцията се разглеждат като най-голямото препятствие пред една такава сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
fallback