IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Carrefour се изтегля от Индия

Веригата супермаркети ще се фокусира върху стабилизирането на представянето си на основните си пазари

17:49 | 08.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Carrefour се изтегля от Индия

Френският търговец на дребно Carrefour ще прекрати дейността си в Индия като част от стратегията на компанията да се изтегли от зле представящите се пазари, за да подобри отслабващите си позиции на домашната сцена, пише CNBC.

Най-големият търговец на дребно в Европа и втори в света по продажби ще затвори петте си големи магазина в страната до края на септември, става ясно от изявление на компанията, публикувано в понеделник. Carrefour дебютира на индийския пазар през 2010 г.

Компанията от няколко месеца води разговори с индийски търговци на дребно и стратегически инвеститори за своите активи в страната. Фирмата е инвестирала около 3 млрд. рупии (50,17 млн. долара) в Индия. Според запознато с въпроса лице Carrefour е в напреднали преговори с купувач за продажбата на активите си. Компанията все още не е излязла с официално становище по въпроса.

Индийското правителство отвори своя пазар на дребно за чужди търговци през 2012 г., но задължителните изисквания за местни източници, както и възможността всеки щат сам да решава дали да допусне големите вериги магазини възпрепятстваха навлизането на нови участници. Засега единствено британската верига Tesco е заявила намерения да създаде търговска мрежа в Индия.

Новото правителство на страната, избрано през май, също се противопоставя на чуждите инвестиции в сектора, опасявайки се, че те ще навредят на дребните търговци.

„Бариерите бяха свалени от предишното правителство, а новото само влоши нещата, като зае противоположна позиция“, каза изпълнителният директор на консултантската компания Third Eyesight Девангшу Дута. „Компаниите на пазара, които не искат да загубят пари, нямат много голям избор“, добави той.

Ходът на Carrefour не е изненада, като компанията и преди е заявявала, че ще продаде второстепенните си активи, за да набере средства, с които да защити пазарите си в Западна Европа, Китай и Бразилия. Веригата супермаркети, която разполага с около 10 хил. магазина в 34 страни, вече напусна пазари като Гърция, Колумбия, Сингапур и Малайзия през последните няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Хора ли нямат в ЕС? Щото работата се върши от хора. И не искат ли пари отвън? Щото хубав/лош, европейският пазар няма и половината численост на индийския. Ама тея много са се уплашили, бе! Или толкова държат на игра с монополни права? няма да им позволят, индийците по-знаят как да си защитават интереса от нас. И, все пак. Имат вариант /някакъв/: Правят с местни дъщерни компании, в които да държат солиден процент, и - ела че гледай. Тези от Кока-Кола едва ли са глупави, при тях този модел работи...Европейци /за пореден път/ доказват, че далеч не са сред най-интелигентните.Честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още