IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принудителното отнемане на имоти на длъжници противопостави Кипър и "тройката"

Отлага се изплащането на следващия транш от спасителната помощ за страната заради несъответствия в новите законови разпоредби със спасителната програма

17:00 | 11.09.14 г.
Принудителното отнемане на имоти на длъжници противопостави Кипър и "тройката"

Международните кредитори на Кипър са отложили отпускането на следващия транш от спасителната помощ заради проблеми със законодателството за принудително отнемане на имоти на длъжници, съобщава БНР.

Необслужваните заеми в средиземноморската държава достигат 28 млрд. евро. Огромният им размер се смята за възлов проблем пред възстановяването на банковата система и икономиката на страната. Приемането на закона бе ключово условие на кредиторите за отпускането на следващия транш от спасителния заем от 436 млн. евро.

Европейската комисия обаче официално обяви, че части от одобрените от кипърския парламент закони са в нарушение на сключеното през март миналата година споразумение между правителството в Никозия и международните кредитори, тъй като са смекчени разпоредбите, касаещи възбраните.

Става въпрос за изменения и допълнения, направени от политическите партии, които излизат извън рамките на предварителните договорености с "тройката" кредитори – Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), и съществено променят философията на закона. Това се оценява като неизпълнение на антикризисната програма, което блокира новия транш.

Изплащането на новия транш не е включено в дневния ред на срещата на Еврогрупата в петък, което е отрицателен факт, съобщи финансовият министър на Кипър Харис Георгиадис.

Според него отхвърлянето на новите законови разпоредби от кредиторите може да доведе до сериозни проблеми, включително преустановяване на действието на стабилизационната програма.

Президентът Никос Анастасиадис е в постоянни консултации с представители на Европейския съюз (ЕС). Правителството полага големи усилия, за да сведе до минимум щетите от негативна реакция на международните кредитори, обяви говорителят на кабинета Никос Христодулидис.

Президентът Анастасиадис изпрати 4 от 6-те неприемливи за тройката законодателни акта във Върховния съд за решение дали те са в съответствие с конституцията на страната. Върху другите 2 спорни закона днес той наложи вето и ги върна за разглеждане от парламента.

Опозиционните партии остро осъдиха решенията на президента и го обвиниха, че служи на „тройката“, а не на народната воля, изразена от парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още