IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър напредва със законодателството за отнемане на жилищата на длъжници

Очаква се законопроектът да бъде окончателно одобрен от парламента в Никозия през септември

22:37 | 31.07.14 г.
Кипър напредва със законодателството за отнемане на жилищата на длъжници

Кипърското правителство одобри законопроект, позволяващ конфискуване на ипотекирани жилища, кредитите за които не се обслужват - мярка, изисквана от международните кредитори на страната, съобщи Франс прес.

Тройката кредитори (Европейският съюз, Международният валутен фонд и Европейската централна банка) призова Кипър в петък да гласува законопроекта, който е задължително условие за отпускането на следващия транш от спасителната помощ за острова.

Очаква се законопроектът да бъде окончателно одобрен от парламента в Никозия през септември.

Опозицията критикува тази мярка, изразявайки опасения, че ще остави на улицата много семейства в страната, в която нивото на безработицата достигна 17 процента.

Правителственият проект се опитва да сложи край на тромавите процедури по принудителната продажба на ипотекирани имоти, които може да продължат до 20 години при настоящата система, отбелязва Cyprus Mail.

Хората обаче се безпокоят, че проектът ще даде възможност за масова конфискация на имоти, насочена основно срещу обикновените хора, които бяха най-тежко засегнати от икономическата криза, отбелязва изданието.

Президентът Никос Анастасиадис увери кипърските граждани, че правителството е предвидило схеми, които ще защитят основното жилище на хората и ще предпазят най-уязвимите групи от населението.

Държавният глава заяви, че тези болезнени мерки са неизбежни за намаляването на непогасяваните задължения и подчерта "твърде високото ниво на необслужваните заеми". Над 50 процента от банковите кредити в Кипър са смятани за "лоши", отбелязва Франс прес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още