IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият собственик на Mercator разпродава активите на словенската верига

Хърватският хранителен концерн Agrokor набира капитал, за да изплати кредита, който взе, за да погълне словенския си конкурент

11:40 | 09.10.14 г.
Новият собственик на Mercator разпродава активите на словенската верига

Имотите на словенската верига от супермаркети Mercator може да се окажат най-големия източник на капитал за хърватския хранителен концерн Agrokor, който купи веригата наскоро, пише словенският в. Dnevnik.

Хърватската компания е обявила за продажба над 210 имота на словенския конкурент, който успя да погълне след няколкогодишни усилия благодарение на кризата, докарала сериозни финансови главоболия на веригата.

Само в Словения се продават имоти на Mercator за около 110 млн. евро. Средната офертна цена за търговските площи е от порядъка на 600-700 евро за кв. м, а на терените за строителство – 150-200 евро за кв. м.

Сред обявените за продажба имоти доминират магазините за хранителни стоки, следвани от търговски комплекси и земя за строеж. Словенската верига планираше да строи нов търговски център, но след промяната на ръководството ѝ, което трябваше да я измъкне от финансовите проблеми, тези планове бяха изоставени, припомня изданието.

На сайта на Mercator са обявени за продажба над 170 имота в Словения. Отделно новите собственици продават и 45 магазина и търговски центъра в Хърватия. Така хърватският концерн ще си осигури капитал, за да изплати кредита, който взе, за да погълне словенската компания.

В края на миналата година Mercator Group е притежавала сгради за близо 1 млрд. евро и земя за около половин милиард евро, допълва вестникът. Оценките на имотите обаче са значително по-ниски спрямо цените им на придобиване – все пак компанията инвестира преди кризата, когато цените бяха значително по-високи.

Още преди словенската верига да бъде погълната от хърватския концерн, компанията започна да продава нестратегическите си активи. През първото полугодие Mercator си осигури 2 млн. евро от продажбите на имоти, които не са от необходимост.

Изданието припомня, че Agrokor придоби в края на август словенската компания. Сделката беше определена от медиите като най-голямата по рода си в региона.

Предстои Mercator да бъде рекапитализирана до края на този месец. Така дълговете на групата се очаква да се свият от над 1 млрд. евро към края на юни тази година до около 750 млн. евро.

Agrokor също продава свои нестратегически активи, за да набере допълнителен капитал.

Mercator не успя да се справи с последствията от кризата и преди повече от година напусна България на фона на засилената конкуренция между големите търговски вериги.

Първоначално тя се отказа от големите магазини Mercator и за известно време оперираше чрез хипермаркетите Roda, но заради загубите прекрати дейността си. Бизнесът на словенците у нас като цяло така и не намери купувач.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още