fallback

Законодателите в Германия приеха законопроекта за контрол на наемите

Новите правила ще се прилагат в районите, където има недостиг на предлагане на жилища

11:21 | 06.03.15 г. 1

Долната камара на германския парламент прие законопроекта за контрол на наемите, съобщава Ройтерс.

Предвижда се при преотдаване собствениците да нямат право да определят наем на жилището, който е с повече от 10 на сто по-висок от средното за съответния район.

В големите градове на Германия наемите на жилищата скочиха с 30-40% от 2007 г. насам, отбелязва информационната агенция. Тези ръстове имат сериозно въздействие върху страната, където повече от половината население живее под наем. Делът на собствениците в Германия е 46% - второто най-ниско ниво в Европа след Швейцария.

Мерките за контрол на наемите в страната бяха предложени от социалдемократите още преди изборите през 2013 г. и залегнаха в коалиционното споразумение.

Новите правила ще се прилагат в районите, където има недостиг на предлагане на жилища. Отделно се предвижда собствениците да плащат таксите на брокерите, които са наели, а не наемателите.

Компаниите за имоти разкритикуваха мерките с мотива, че ще обезкуражат инвестициите в жилищния сектор, който и без това е затормозен от недостиг в големите градове. Опозицията пък смята, че правилата имат твърде много изключения, тъй като не обхващат новопостроените сгради и напълно реновираните жилищни блокове.

Излезе информация обаче, че управляващите партии дискутират разширяване на обхвата на мерките за контрол на наемите и върху жилищата ново строителство. Дебатите по темата ще продължат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:22 | 09.09.22 г.
fallback