IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия разширява обхвата на мерките за контрол на наемите

Ограниченията ще важат и за сградите ново строителство

11:39 | 26.02.15 г.
Германия разширява обхвата на мерките за контрол на наемите

Управляващите партии в Германия се договориха за въвеждането на допълнителни мерки за контрол на наемите в опит да поддържат достъпността на имотите в големите градове, съобщава Bloomberg.

През 2013 г. новото правителство на Германия реши да наложи „таван“ на наемите в най-атрактивните райони, където се чувства най-силен недостиг на жилища. Условието за мерки за контрол на наемните равнища беше поставено от коалиционните партньори на Ангела Меркел и от изпълнението му зависеше сформирането на правителство.

Законодателството предвижда наемите в райони със затегнат пазар на имоти да не могат да надвишават с повече от 10 на сто средното за района. Законът обаче обхваща само старото строителство. Сега се предлага обхватът на мерките да се разшири и за сградите ново строителство, като текстовете ще бъдат внесени за обсъждане от парламента през следващата седмица.

Собственици и строителни компании досега лобираха сградите ново строителство да бъдат изключени от правилата за наемите с мотива, че може да доведат до срив на строителната активност.

„Създаваме справедлив баланс между интересите на собствениците и наемателите“, коментира германският министър на правосъдието Хайко Маас. „Искаме да насърчаваме апетита за инвестиции на жилищния пазар“, допълва още министърът.

Наемите в най-големите градове в Германия продължават да нарастват, а строителните компании не успяват да облекчат недостига на жилища. В Берлин например наемните равнища се увеличиха с над 30 на сто през последните три години, сочат данни на консултантската компания Jones Lang LaSalle Inc.

Новите законодателни предложения предвиждат и регламентация кой ще плаща комисионите на брокерите. Консултантите ще получават възнаграждение само от човека, който ги е наел. В момента обикновено сметката за брокерските услуги се плаща изцяло от наемателите, дори в случаите, в които брокерът е бил нает от собственика на жилището.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още