IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата за количествени улеснения на ЕЦБ ще потисне доходността на имотите

Доходност под 4% и дори под 3,5% се очаква съответно за офисите и търговските имоти, прогнозират от Patrizia Immobilien

12:06 | 23.03.15 г.
Програмата за количествени улеснения на ЕЦБ ще потисне доходността на имотите

Програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще доведе до значително понижаване на доходността от инвестициите в бизнес имоти, прогнозира компанията Patrizia Immobilien AG в нов доклад, цитиран от онлайн изданието property-magazine.eu.

Компанията очаква, че търсенето и цените на активите ще вървят нагоре, докато доходността ще достигне до рекордно ниски равнища.

„Доходност под 4% и дори под 3,5% се очаква съответно за офисите и търговските имоти“, посочва се в доклада на компанията. Въпреки това обаче не се очаква отлив на капитали от основните пазари и активи в сегмента на офисите и търговските площи, смятат експертите.

При офис площите през последните години се наблюдава плавен ръст на наемите на все по-голям брой пазари в Европа. Намалява и делът на празните площи, а доходността от инвестициите в офиси също плавно се понижава. Резките, циклични колебания вече почти не съществуват, посочва се в доклада на Patrizia Immobilien.

По отношение развитието на пазара на офиси и търговски площи ключова роля има ситуацията на пазара на труда. На много пазари се очаква позитивно развитие и ръст на покупателната способност на потребителите, а оттам – и на разходите им.

Същевременно обаче продължава да се увеличава разликата в размера на разполагаемия доход в отделните държави в Европа. В държави като Италия и Португалия например разполагаемите доходи на населението се свиха с около 7 на сто средно заради кризата, докато във Финландия и Белгия са се увеличили с около 10 на сто. Инвеститорите трябва да включат и тези тенденции в инвестиционните си стратегии, препоръчва компанията.

Остават значителни и разликите между отделните пазари на офиси и търговски площи в Европа заради последствията от глобалната финансова криза. Заради икономическите разлики не се очаква да се развие хомогенен европейски пазар на бизнес имоти през следващите няколко години.

Въпреки икономическата ситуация на някои пазари и перспективата за спад на доходността от инвестициите в недвижимости, пазарът на бизнес имоти в Европа продължава да привлича инвеститори заради все още обещаващата доходност на фона на инвестициите в други инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още