IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на бизнес имоти в Европа върви уверено нагоре

Икономическото оживление свива дела на празните офиси, особено на водещите пазари

16:20 | 01.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на бизнес имоти в Европа върви уверено нагоре

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Европа се е увеличил с 44 на сто до 50,1 млрд. евро през първото тримесечие на годината – най-силното от 2007 г. насам, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Очакванията на компанията са, че през тази година обемът на инвестициите на пазара на бизнес имоти ще надхвърли 200 млрд. евро.

Ръстът на инвестициите отразява засиленият апетит на инвеститорите за риск, което ги насочва към нови периферни пазари. След забележителното възстановяване на инвестиционните пазари в Испания и Ирландия през 2014 г., в момента активността се засилва убедително в Португалия и Италия, отбелязва компанията.

Допълнителна подкрепа оказва и програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на активи, по-ниските цени на петрола, отслабеното евро, както и по-добрите перспективи пред икономиката на еврозоната.

Компанията припомня, че през първото тримесечие на годината брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната отбеляза ръст от 0,4 на сто. Очакванията за растежа през годината междувременно бяха подобрени.

Остава силна и конкуренцията за най-качествените активи на водещите пазари на бизнес имоти в Европа. Това допълнително свива доходността от инвестициите в Лондон, Париж и Мюнхен например в сравнение с по-второстепенните локации. Въпреки това обаче Великобритания, Германия и Франция продължават да привличат най-големи обеми инвестиции.

Най-активни на пазара на бизнес имоти в Европа са инвеститорите от САЩ, които предпочитат водещите пазари Великобритания, Германия и Франция, но все повече се интересуват и от възможности в Испания, Италия, както и Холандия.

Инвеститорите от Китай са привлечени най-силно от Великобритания, а както и инвеститорите от Канада и Катар.

Същевременно съживяването на икономиката започна да се отразява положително на пазара на офиси в Европа. Според консултантската компания Savills делът на празните офис площи е намалял до средните 9,35% през първото тримесечие – най-ниско ниво от кризисната 2009 г.

Очакванията са скоро делът на празните офиси да се свие под 9 на сто и да се доближи до нивото, отчетено през най-силните за пазара години - 2007 и 2008 г.

Най-нисък е делът на празните офис площи в Лондон, Берлин и Стокхолм – най-предпочитаните пазари от инвеститорите, които се намират и в едни от най-стабилните икономики в Европа. Същевременно рекордно висок дял на празните офиси продължават да поддържат пазарите в Атина, Амстердам и Варшава. В столицата на Полша обаче не липсва търсене, а по-скоро проблемът е свръхпредлагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още