IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Holcim и Lafarge ръка за ръка

Главният изпълнителен директор Ерик Олсен очерта пет приоритета пред обединената компания

15:31 | 15.07.15 г.
Holcim и Lafarge ръка за ръка

Производителите на цимент Holcim Ltd. и Lafarge SA поставиха началото на съвместната си компания LafargeHolcim Ltd, съобщава marketwatch.com.

Дружеството вчера дебютира на фондовите борси в Швейцария и Франция, като акциите се търгуват под код LHN.VX. Пазарната капитализация на циментовия гигант достига почти 41 млрд. швейцарски франка.

Главният изпълнителен директор Ерик Олсен очерта пет приоритета пред обединената компания, включително продължаващата интеграция между двете фирми, намаляването на капиталовите разходи и създаването на нови продукти.

Обединената циментова група се „роди“ в опит Holcim и Lafarge да покорят и развиващите се пазари в Азия и Африка, които генерират силен растеж.

По-рано тази година сделката беше поставена под съмнение заради несъгласие с предложеното ръководство на обединената компания. Ерик Олсен се яви като компромисен вариант, който беше приет от акционерите.

Акционерите в Holcim в момента контролират 59% от новата компания, а тези в Lafarge – 41%. Част от акционерите в Lafarge все още не са упражнили правото си да заменят старите си акции с ценни книжа на новата група.

Финансовите резултати за първото полугодие на тази година на Holcim и Lafarge като самостоятелни компании ще бъдат представени в края на юли. Първите консолидирани междинни резултати на новата група ще излязат в края на деветмесечието на 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още