IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на офиси в Токио вървят нагоре, но инвеститорите са недоволни

Пазарът очакваше по-силен ръст на наемите, въпреки че нивата им достигнаха най-високо равнище от април 2011 г.

12:40 | 27.07.15 г.
Наемите на офиси в Токио вървят нагоре, но инвеститорите са недоволни

Наемите на офиси в Токио са се увеличили до най-високото им равнище от април 2011 г. на фона на засиленото търсене на площи и икономическото оживление, съобщава Ройтерс.

Средният наем на първокласен офис в столицата на Япония отбелязва ръст от почти 5 на сто до 17 401 йени (139 долара) за цубо – 3,3 кв. м, сочат данни на местни компании за имоти.

Наемите обаче не се покачват толкова бързо, колкото очакват брокерите – знак, че правителствените стимули все още трябва да се филтрират от икономиката.

Разочарованието от не толкова бурния растеж на пазара се отразява и на акциите на компаниите за имоти. Подиндексът на TOPIX - IRLTY.T, който отразява динамиката при акциите на имотните дружества, е изгубил почти 2%, откакто Японската централна банка започна агресивната си стимулираща програма през април 2013 г.

За сравнение, по-широкият TOPIX е скочил с 55 на сто, отбелязва информационната агенция.

"Инвеститорите загубиха доверието си в сектора на недвижимите имоти, защото наемите се повишават прекалено бавно”, коментира Хироказу Анаи, анализатор в JPMorgan Securities Japan. Според него имотният подиндекс е малко вероятно да обърне тенденцията и да започне да се повишава.

За да се ускори растежът в сектора на имотите в Токио, делът на празните площи трябва да падне до нивата, наблюдавани при предишния пик на пазара – през 2007 г., когато празните офиси достигаха 3% от всички офис площи.

Значителна част от първокласните офиси в града се заемаха от чуждестранни фирми и институции, които обаче свиха дейността си заради кризата. Така през юни тази година нивото на незаетите площи достигна 5,1%.

Ръстът на наемите допълнително ще се ограничи заради площите, които предстои да излязат на пазара. До 2019 г. всяка година на пазара ще излизат по около 1,4 млн. кв.м в централните райони на Токио. За сравнение, в периода 2000-2014 г. годишно на пазара излизаха по около 1 млн. кв. м нови площи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още