IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужди инвеститори движат пазара на строителни терени в центъра на Лондон

Недостигът на офис площи и жилища е основният двигател на повишения интерес

11:55 | 03.08.15 г.
Чужди инвеститори движат пазара на строителни терени в центъра на Лондон

Чуждестранните инвеститори се насочват към парцелите в централната част на Лондон. Интересът доведе до най-силния ръст на сделките след кризата, пише FT.

Купувачите са осъществили сделки с имоти за застрояване в централните райони на британската столица за над 1,8 млрд. паунда през второто тримесечие на годината, сочат данни на консултантската компания CBRE. Това е най-високото ниво от 2007 г. насам и ръст от 118% на годишна база.

Почти три четвърти от купувачите са били подкрепени с пари от чужбина, сочат още данните.

Кеш от цял свят се насочва към Великобритания заради силната икономика и възвръщаемостта, която пазарът на имоти в страната генерира.

Чуждестранни инвеститори строят върху някои от най-големите парцели в Лондон, включително и върху терените на някогашната електроцентрала Батърсий на брега на Темза.

Четири от петте най-скъпи сделки през второто тримесечие също са осъществени от чужди инвеститори.

Около половината от сделките са за парцели за строителство на офиси, магазини и ресторанти. Другата половина са за строителство на жилища.

Строителите в Лондон се мъчат да запълнят безуспешно недостига на жилища. Населението на града нараства с около 52 хил. домакинства годишно, но миналата година са били построени само малко над 18 хил. нови жилища.

Недостигът на офис площи също е сред двигателите на нарастващото търсене на парцели за строителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още