fallback

ЕС ще облекчава правилата за пазара на секюритизиран дълг

Предложенията на еврокомисаря по финансовите услуги Джонатан Хил ще бъдат публикувани в края на септември

17:43 | 18.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Еврокомисарят по финансовите услуги Джонатан Хил ще предложи значително намаление на капиталовите изисквания за секюритизацията на активи, за да насърчи индустрията, а оттам – и кредитирането в Европейския съюз (ЕС), съобщава Financial Times.

Предложенията на Хил ще бъдат публикувани в края на следващия месец. Предвижда се средното намаление на капиталовите изисквания за банките, които държат секюритизиран дълг, да е с 25 на сто. Подобни намаления се планират и за застрахователните компании.

Финансовата индустрия предупреждава отдавна, че сега действащите изисквания са пречка пред съживяването на пазара на секюритизиран дълг, зад който стоят ипотеки, лизингови кредитни и заеми по кредитни карти.

Непрекъснато се увеличава броят на политиците, включително и висши представители на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка, които настояват за мерки за съживяване на пазара на ценни книжа, обезпечени със заеми, макар и да подчертават рисковете, с които трябва да се внимава.

Пазарът на секюритизиран дълг в САЩ се дава като пример, след като бързо се съвзе от кризата.

През 2014 г. общият обем на емисиите секюритизиран дълг в Европа спадна до 217 млрд. евро от 815 млрд. евро през 2008 г., сочат данни на Асоциацията на финансовите пазари в Европа. В САЩ през 2014 г. общият обем на емисиите достига 935 млрд. евро спрямо 1,1 трлн. Евро през 2008 г.

Въпреки че плановете нае Хил ще се приветстват от банки и застрахователи, мерките не са точно това, което финансовата индустрия очаква за насърчаването на пазара. Т.нар. синтетична секюритизация – инструменти, които се основават на договори за деривати, ще бъде изключена от облекченията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:48 | 14.09.22 г.
fallback