IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще облекчава правилата за пазара на секюритизиран дълг

Предложенията на еврокомисаря по финансовите услуги Джонатан Хил ще бъдат публикувани в края на септември

17:43 | 18.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕС ще облекчава правилата за пазара на секюритизиран дълг

Еврокомисарят по финансовите услуги Джонатан Хил ще предложи значително намаление на капиталовите изисквания за секюритизацията на активи, за да насърчи индустрията, а оттам – и кредитирането в Европейския съюз (ЕС), съобщава Financial Times.

Предложенията на Хил ще бъдат публикувани в края на следващия месец. Предвижда се средното намаление на капиталовите изисквания за банките, които държат секюритизиран дълг, да е с 25 на сто. Подобни намаления се планират и за застрахователните компании.

Финансовата индустрия предупреждава отдавна, че сега действащите изисквания са пречка пред съживяването на пазара на секюритизиран дълг, зад който стоят ипотеки, лизингови кредитни и заеми по кредитни карти.

Непрекъснато се увеличава броят на политиците, включително и висши представители на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка, които настояват за мерки за съживяване на пазара на ценни книжа, обезпечени със заеми, макар и да подчертават рисковете, с които трябва да се внимава.

Пазарът на секюритизиран дълг в САЩ се дава като пример, след като бързо се съвзе от кризата.

През 2014 г. общият обем на емисиите секюритизиран дълг в Европа спадна до 217 млрд. евро от 815 млрд. евро през 2008 г., сочат данни на Асоциацията на финансовите пазари в Европа. В САЩ през 2014 г. общият обем на емисиите достига 935 млрд. евро спрямо 1,1 трлн. Евро през 2008 г.

Въпреки че плановете нае Хил ще се приветстват от банки и застрахователи, мерките не са точно това, което финансовата индустрия очаква за насърчаването на пазара. Т.нар. синтетична секюритизация – инструменти, които се основават на договори за деривати, ще бъде изключена от облекченията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още