IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of NY Mellon на съд заради ипотечни облигации за 2,06 млрд. долара

Според регулаторите банката не е успяла да изпълни задължението си да защитава инвеститорите

10:25 | 20.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската Комисия по застраховане на депозитите (FDIC) внесе в сряда съдебен иск срещу Bank of New York Mellon Corp заради жилищни ипотечни ценни книжа на стойност 2,06 млрд. долара и я обвини в нарушаване на задължението си да защитава инвеститорите в качеството си на довереник на облигациите, съобщава Ройтерс.

В жалба, подадена към Федералния съд в Манхатън, Federal Deposit Insurance Corp (FDIC), в качеството си на приемник на бившата Guaranty Bank, заявява, че е претърпяла загуби за повече от 440 млн. долара, когато е продала ценните книжа през март 2010 г.

FDIC е внесла подобна жалба и към американската Bancorp, друг голям довереник на инвеститорите, за ипотечен дълг за повече от 248 млн. долара, закупен от Guaranty, което е довело до "значителни" загуби при продажбата на ценните книжа.

Като попечител на облигации BNY Mellon не е изпълнила задължението си да гарантира, че документите за заеми са пълноценно попълнени и без грешки, заявява FDIC. 

От 2013 г. насам FDIC е получила 1,83 млрд. долара по споразумения с финансови институции по дела за ипотечни ценни книжа, продадени на банки, които е поела в несъстоятелност.

През юли Morgan Stanley се съгласи да заплати на FDIC 24 млн. долара по иск към съда в Тексас, се посочва в споразумение подадено в сайта на регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още