IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия се сблъсква с недостиг на жилища

Структурните проблеми обаче заплашват стабилността на пазара

14:25 | 21.08.15 г.
Ирландия се сблъсква с недостиг на жилища

Бързовъзстановяващата се икономика на Ирландия се изправя пред един съществен проблем – недостиг на жилища, пише Financial Times

По време на строителния бум, подхранван от лесния достъп до кредитен ресурс и данъчните облекчения, в Ирландия бяха изградени твърде много жилища. Голяма част от тях обаче са в райони, където не искат да живеят толкова много хора.

Сега, след като икономиката се възстановява от седемгодишна рецесия, населението се увеличава, а ипотечното кредитиране плавно се връща към нормалното. Оказва се обаче, че там, където населението иска да живее, няма достатъчно жилища.

Жилищният пазар в страната би трябвало също да се възстановява, тъй като Ирландия в момента е най-бързо растящата икономика от еврозоната. Структурните проблеми обаче заплашват стабилността на пазара, тъй като недостатъчното предлагане изкуствено напомпва цените и на имотите за продажба, и на жилищата, отдавани под наем.

Страната се нуждае от около 25 хил. жилища годишно, за да посрещне търсенето на пазара на имоти. Строителството обаче изостава от тези темпове, отчасти защото не може да навакса срива, а от друга страна заради затягането на регулациите.

Сред жертвите на дисфункциите на пазара на имоти в страната са младите семейства, които често заживяват при родителите си или пък постоянно сменят временни жилища, както и работещи, които не могат да си позволят да си купят имот в Дъблин. Втората група все по-често бива изтласквана в още по-широката периферия на предградията.

В страната назрява все по-осезаемо и проблемът с бездомността. В Ирландия да притежаваш собствен дом е норма и жилищният въпрос може да се превърне в остър политически проблем точно преди предстоящите парламентарни избори.

Според експерти в основата на жилищните проблеми в Ирландия стоят не разходите за покупка на собствен дом, а разходите за строителство. Средните разходи за строителство на средностатистическо жилище в страната достигат 1 800 – 2 000 евро за кв. м, докато в страни като Германия например разходите са около 1 200 евро.

Разходите за строителство на къща близнак с три спални са скочили с 10 хил. евро за периода 2009-2014 г., въпреки спада на цените на имотите през кризисния период. Това се обяснява със затягането на строителните регулации заради лошото качество на строителството за времето на бума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още