IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в ОАЕ под настиск заради цените на петрола

Пряката зависимост между приходите от въглеводороди и разходите ще окаже натиск върху скоростта на създаване на работни места, а оттам - и върху домакинствата

13:07 | 02.09.15 г.
Пазарът на имоти в ОАЕ под настиск заради цените на петрола

Пазарът на имоти в Обединените арабски емирства (ОАЕ) вече е под сериозен натиск заради срива на цените на петрола, пише онлайн изданието worldpropertyjournal.com, като се позовава на доклад на консултантската компания Cluttons.

Броят на сделките намалява значително и в Абу Даби, и в Дубай, и в другите емирства, посочват експертите.

В годишния доклад за 2015 г. на компанията се посочва, че пряката зависимост между приходите от въглеводороди и разходите ще окаже натиск върху скоростта на създаване на работни места.

Възможно е също така цените на петрола да продължат да се понижават, тъй като се очертава Иран да получи „зелена светлина“ за започване на износ. Това също ще се отрази на пазара на имоти в ОАЕ, тъй като има пряк отпечатък върху икономиката, а оттам и върху формирането на нови домакинства, посочват експертите.

Въздействието ще е най-видимо върху трите водещи емирства – Дубай, Абу Даби и Шарджа.

Цените на жилищата в Абу Даби са се понижили с 0,2% през второто тримесечие на годината, което е първи спад от третото тримесечие на 2012 г. Търсенето в най-високия сегмент от пазара поне засега е стабилно, както и при по-достъпните жилища, но броят на сделките плавно се понижава.

Подобни тенденции се открояват и в другите две големи емирства – Дубай и Шарджа, с тази разлика, че цените в Дубай отбелязват по-рязък спад заради оттеглянето на чуждестранните купувачи.

Индексът за цените на имотите в Дубай, който се изчислява от Phidar Advisory, се понижава и през третото тримесечие на годината – с над 3 на сто. Сделките през юли намаляват на годишна база, както и през юни и май. Като цяло а полугодието сделките с апартаменти постигат 3% ръст, докато тези за еднофамилни къщи се понижават с 3,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още