IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ръстът на лихвите в САЩ ще се отрази на пазара на имоти?

Очаква се да се засили преди всичко натискът върху най-горещите в момента пазари

10:13 | 12.09.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Очакваното увеличение на лихвите в САЩ изправя пред нови предизвикателства пазара на имоти, пише CNBC.

Ако лихвените равнища започват да се връщат към нормалното, това ще окаже натиск върху цените на жилищата.

С настъпването на финансовата криза Федералният резерв на САЩ започна да понижава лихвите, като така разходите по ипотеките намаляха значително и притежаването на собствен дом стана по-изгодно.

Спадът на лихвите подкрепи пазара на имоти в страната и той си стъпи доста бързо на краката. През това лято средната цена на еднофамилно жилище в САЩ окончателно навакса изгубеното през кризата и отново достигна предкризисните върхове. 

С ръста на лихвите обаче ще се увеличат разходите за купувачите на жилища. Това ще окаже натиск най-вече върху пазарите, където цените на жилищата се увеличиха с над 50 на сто, след като през 2012 г. достигнаха минимума си.

Консултантът Джон Бърнс е изследвал сценарий, при който лихвата по най-популярната в САЩ 30-годишна ипотека се увеличи до 6% от сегашното й ниво от около 4%. Резултатите показват, че някои от най-горещите пазари в момента – като например Сан Франциско и Сан Хосе в Калифорния, както и Маями, са надценени с минимум 20 на сто.

На други пазари обаче, където цените на жилищата не се възстановяват толкова бързо, увеличение на лихвите по ипотеките до 6% не би повлияло сериозно на цените. Подобни подценени в момента пазари са Чикаго, Атланта и Детройт.

Ръстът на разходите за обслужване на ипотеките също ще зависи от населените места. На най-скъпите пазари – в щата Калифорния, Ню Йорк, Хонолулу и т.н., може да се окаже, че около половината от доходите на кредитополучателите ще отиват за изплащането на ипотеката. Същевременно във Филаделфия, Питсбърг, Минеаполис, Атланта и Детройт този разход ще е до 20 на сто от доходите на купувачите на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
Подобни подценени в момента пазари са Чикаго, Атланта и Детройт.__________________________________________________________Детройт не го ли отписахте вече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
Подобни подценени в момента пазари са Чикаго, Атланта и Детройт.__________________________________________________________Детройт не го ли отписахте вече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още