IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на имотите в Испания с първи ръст от 2008 г. насам през октомври

Основен двигател на възстановяването са чуждите купувачи, както и пазарите на Канарските и Балеарските острови

12:17 | 12.11.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Цените на имотите в Испания с първи ръст от 2008 г. насам през октомври

Цените на жилищата в Испания отбелязват първия си ръст от 2008 г. през октомври, сочат данните на на компанията за имоти TINSA, цитирани от онлайн изданието themovechannel.com.

През миналия месец е отчетено увеличение на цените от 0,4 на сто на годишна база. 

Основен двигател на растежа са цените на Канарските и Балеарските острови, където е отчетено повишение от съответно 4,2% и 3,6% на годишна база. Ръстове се отчитат и в други градове на Средиземно море, които са популярни сред туристите, както и в столицата Мадрид. 

Основна спънка пред пазара на имоти в страната обаче остава рекордно високата безработица. Запасите от непродадени жилища също оказват натиск и вероятно ще ограничат растежа на цените за известно време, посочва компанията.

Данните на испанската Нотариална камара показват, че през август цените на имотите в страната са се понижили с 3,4% на годишна база, макар че се отчита ръст на продажбите от 7,3%. Това е знак, че предлагането постепенно се усвоява, но че все още е значително и оказва влияние на цените.

Местните купувачи освен това не са толкова активни на пазара на имоти в сравнение с чужденците, които са основен двигател на възстановяването.

Официалните данни на испанското министерство на развитието сочат, че трансакциите с имоти през второто тримесечие са се увеличили с над 22% спрямо първото и с почти 14% на годишна база. Купувачите от чужбина са 15-20% от всички, показва още статистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още