fallback

Гърция ще осъществи първата си голяма приватизационна сделка

До 10 дни Атина ще подпише споразумение с Fraport за управление на 14 провинциални летища в страната

18:36 | 08.12.15 г. 4

Правителството на Гърция ще осъществи първата си голяма сделка за приватизация на държавни активи. До 10 дни ще бъде подписана сделката с германския летищен оператор Fraport за управление на 14 провинциални летища в страната, съобщава Ройтерс.

Новината е обявил на пресконференция днес ръководителят на гръцката Агенция по приватизация Стергиос Пициорлас. Споразумението е на стойност 1,2 млрд. евро.

Сделката за летищата беше спряна от крайната левица Сириза в началото на годината, след като партията спечели изборите в Гърция. Тогава правителството реши временно да „замрази“ продажбата на държавни активи.

Приватизацията обаче остава ключов момент от плана на кредиторите на Гърция за растеж и осигуряване на допълнителни постъпления в хазната. От 2010 г. досега Гърция е набрала едва 3,5 млрд. евро от приватизация заради бюрократични спънки при поставена цел за 50 млрд. евро постъпления.

Пициорлас съобщи още, че е отложил с още една седмица до 21 декември стартирането на търга за пристанище Пирея, интерес към който проявяват китайската компания COSCO и датската A.P.Moeller Maersk.

По думите му белгийската компания Fluxys и италианската SNAM са появили интерес да закупят дялове от държавния оператор на природен газ DESFA.

Спориед прогнозите на гръцката Агенция по приватизация през следващата година ще бъдат продадени държавни активи за 3 млрд. долара, което надвишава няколко пъти заложените в бюджета постъпления, отбелязва информационната агенция.

Прогнозата обаче е значително по-ниска спрямо заложените от кредиторите на Гърция цели за 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:42 | 13.09.22 г.
fallback