IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще осъществи първата си голяма приватизационна сделка

До 10 дни Атина ще подпише споразумение с Fraport за управление на 14 провинциални летища в страната

18:36 | 08.12.15 г. 4
Гърция ще осъществи първата си голяма приватизационна сделка

Правителството на Гърция ще осъществи първата си голяма сделка за приватизация на държавни активи. До 10 дни ще бъде подписана сделката с германския летищен оператор Fraport за управление на 14 провинциални летища в страната, съобщава Ройтерс.

Новината е обявил на пресконференция днес ръководителят на гръцката Агенция по приватизация Стергиос Пициорлас. Споразумението е на стойност 1,2 млрд. евро.

Сделката за летищата беше спряна от крайната левица Сириза в началото на годината, след като партията спечели изборите в Гърция. Тогава правителството реши временно да „замрази“ продажбата на държавни активи.

Приватизацията обаче остава ключов момент от плана на кредиторите на Гърция за растеж и осигуряване на допълнителни постъпления в хазната. От 2010 г. досега Гърция е набрала едва 3,5 млрд. евро от приватизация заради бюрократични спънки при поставена цел за 50 млрд. евро постъпления.

Пициорлас съобщи още, че е отложил с още една седмица до 21 декември стартирането на търга за пристанище Пирея, интерес към който проявяват китайската компания COSCO и датската A.P.Moeller Maersk.

По думите му белгийската компания Fluxys и италианската SNAM са появили интерес да закупят дялове от държавния оператор на природен газ DESFA.

Спориед прогнозите на гръцката Агенция по приватизация през следващата година ще бъдат продадени държавни активи за 3 млрд. долара, което надвишава няколко пъти заложените в бюджета постъпления, отбелязва информационната агенция.

Прогнозата обаче е значително по-ниска спрямо заложените от кредиторите на Гърция цели за 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
ppl
преди 8 години
А, че ние не сме ли вече по-зле от Сомалия и Свазиленд!!!? Ааааа, не, по-добре сме, по-зле сме от Буркина Фасо и Нигер... Поне да знаехте кой и защо предизвика Виденовата зима...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 17
studioaa
преди 8 години
По-добре една Виденова зима, отколкото десетки Борисови зими. Опитът показва, че икономиите и силната валута водят само до едно нещо и то е мизерия. С нашия борд, покупателната ни способност е намаляла драстично в последните 15 години с поне 30%. В момента една МРЗ = 7 кила кашкавал от мляко, то и по време на Виденовата зима беше, само че сега този феномен стана хроничен. Горивата поскъпнаха 3 пъти, имотите 10 пъти, здравните услуги 4 пъти, а доходите около 2.8 пъти. Това е черната хроника на борда, без значение дали ти харесва или не. Ние с този борд сме точно в ситуацията на гърците с еврото, икономиката ни е стабилно на дъното, доходите ни са във фризера за неопределено време, цените на енергията препускат като луди заради зелените регулации и имаме най-бързо растящия дълг в Европа. Ако ние не махнем този борд и гърците не си върнат драхмата ще станем по зле от Сомалия и Свазиленд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
needtoknowmore
преди 8 години
Те ако бяха я върнали, щяха да видят Виденовата зима и пак щяха да приватизират, техният стандарт няма как да се подържа по друг начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
studioaa
преди 8 години
Гърците тръгват по нашия път по времето на Иван Костов. По добре беше да си върнат драхмата, отколкото да станат като нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още