fallback

Американският бизнес бърза към Куба

Телекомът AT&T и две от водещите хотелски вериги се опитват да договорят сделки със страната, чакат разрешение от Вашингтон

11:26 | 12.03.16 г. 5

Поне три от водещите американски компании - AT&T Inc, Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc и Marriott International Inc, се опитват да договорят сделки в Куба, на фона на подготовката на посещението на президента на САЩ Барак Обама в Хавана, съобщава Ройтерс, като се позовава на източници, пожелали анонимност.

Това ще е първото посещение на американски държавен глава на Острова на свободата от почти 90 години, отбелязва информационната агенция.

Въпреки че Обама се подготвя да обяви нови мерки за облекчаване на ограниченията за търговията и пътуванията до Куба, ембаргото все пак стриктно ограничава усилията на американските компании да правят бизнес със страната.

AT&T се опитва да сключи споразумение с държавния монополист в телеком услугите в Куба Etecsa. Starwood също проучва възможностите за споразумение с местен партньор. AT&T отказва да коментира, а от хотелската верига посочват, че са подали искане до американското финансово министерство да получат разрешение за оператор на хотели в Куба. Компанията допълва, че вижда добри възможности за експанзия на брандовете ѝ в страната.

Marriott също са поискали от Вашингтон разрешение да оперират в Куба. Говорителят на компанията Томас Мардър коментира, че очаква скоро на групата да ѝ се даде „зелена светлина“ за дейност.

Паралелно с подготовката на посещението на Обама се работи и по други сделки. Водещата бейзболна лига например преговаря с Вашингтон и Хавана за възможности да подписва договори с кубински играчи, посочва информационната агенция, като отново се позовава на анонимен източник.

От възможностите за бизнес в Куба се интересуват много американски компании. Проблемът е, че разрешенията от Вашингтон се бавят много. Авиокомпаниите бяха сред първите, които поискаха да оперират маршрути до страната след „размразяването“ на дипломатическите отношения, но все още действащото ембарго върху пътуванията не позволява разкриването на линиите.

Барак Обама на няколко пъти призова за вдигане на ембаргото, но само Конгресът може да приеме такова решение. Републиканците, които контролират и двете камари, са категорични, че няма да го направят, и обвиняват президента, че дава прекалено много срещу твърде малко ангажименти на кубинското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:12 | 12.09.22 г.
fallback