IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският бизнес бърза към Куба

Телекомът AT&T и две от водещите хотелски вериги се опитват да договорят сделки със страната, чакат разрешение от Вашингтон

11:26 | 12.03.16 г. 5
Американският бизнес бърза към Куба

Поне три от водещите американски компании - AT&T Inc, Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc и Marriott International Inc, се опитват да договорят сделки в Куба, на фона на подготовката на посещението на президента на САЩ Барак Обама в Хавана, съобщава Ройтерс, като се позовава на източници, пожелали анонимност.

Това ще е първото посещение на американски държавен глава на Острова на свободата от почти 90 години, отбелязва информационната агенция.

Въпреки че Обама се подготвя да обяви нови мерки за облекчаване на ограниченията за търговията и пътуванията до Куба, ембаргото все пак стриктно ограничава усилията на американските компании да правят бизнес със страната.

AT&T се опитва да сключи споразумение с държавния монополист в телеком услугите в Куба Etecsa. Starwood също проучва възможностите за споразумение с местен партньор. AT&T отказва да коментира, а от хотелската верига посочват, че са подали искане до американското финансово министерство да получат разрешение за оператор на хотели в Куба. Компанията допълва, че вижда добри възможности за експанзия на брандовете ѝ в страната.

Marriott също са поискали от Вашингтон разрешение да оперират в Куба. Говорителят на компанията Томас Мардър коментира, че очаква скоро на групата да ѝ се даде „зелена светлина“ за дейност.

Паралелно с подготовката на посещението на Обама се работи и по други сделки. Водещата бейзболна лига например преговаря с Вашингтон и Хавана за възможности да подписва договори с кубински играчи, посочва информационната агенция, като отново се позовава на анонимен източник.

От възможностите за бизнес в Куба се интересуват много американски компании. Проблемът е, че разрешенията от Вашингтон се бавят много. Авиокомпаниите бяха сред първите, които поискаха да оперират маршрути до страната след „размразяването“ на дипломатическите отношения, но все още действащото ембарго върху пътуванията не позволява разкриването на линиите.

Барак Обама на няколко пъти призова за вдигане на ембаргото, но само Конгресът може да приеме такова решение. Републиканците, които контролират и двете камари, са категорични, че няма да го направят, и обвиняват президента, че дава прекалено много срещу твърде малко ангажименти на кубинското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 8
khao
преди 8 години
ти вчера беше там и видя с очите си мизерията, о бедни ми панелний плъх :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
В Карибския басейн да не е само Куба ве ? А Доминиканската Република що тънат в мизерия Хаити даже и Пуерто Рико а те са почти официално Американска колония, която както виждаме фалира ...... Май става въпрос за нещо съвсем друго но не и Куба да просперира като ги гледам комшиите и на Куба колко са дръпнали напред напрао лудница .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 6
redcretin
преди 8 години
Куба си ги имаше тия времена когато американците бяха там. Пак ще ги има :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 11
ing5rov
преди 8 години
Първо ше мине кубинската пролет , пък после ше видим .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
lyusien
преди 8 години
Много хора идея си нямат колко скоро Куба ще стане бижуто на карибите и мелеони туристи от целия свят ще залеят прекрасните им плажове Първи ще влязат авиокомпаниите комуникациите хотелите и след това колелото се завърта с бясна сила Куба я очакват прекрасни времена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още