IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните инвестиционни фондове в Унгария се насочват към пазара на имоти

Централната банка, която управлява фондовете, се води от възвръщаемостта и доходността от инвестициите в имоти

12:47 | 17.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Държавните инвестиционни фондове в Унгария се насочват към пазара на имоти

Фондовете на централната банка на Унгария планират да пренасочат голяма част от средствата си от дълг на местната власт към бизнес имоти, съобщава Ройтерс.

Шестте фонда на институцията бяха създадени през 2014 г. и получиха от централната банка почти 1 млрд. евро. Средствата бяха инвестирани предимно в унгарски държавни облигации.

Президентът на Европейския централна банка (ЕЦБ) Марио Драги коментира, че централната банка на еврозоната ще продължи да наблюдава дейността на фондовете, за да гарантира, че те не са получили нерегламентирана държавна помощ. 

Според експерти фондовете могат да насочат към бизнес имоти около половината от парите, инвестирани в облигации.

От унгарската централна банка отхвърлят опасенията на ЕЦБ. Институцията подчертава, че обемът на инвестициите на фондовете в държавен дълг е под 1% от общия му размер и прегрупирането на активите им няма да се отрази на пазара.

Основен мотив за промяната на инвестиционния хоризонт на фондовете е доходността и възвръщаемостта, която достига 6-7% годишно на пазара на имоти.

От централната банка на Унгария посочват още, че инвестиционните й фондове вече са набелязали подходящи активи – офиси, търговски и индустриални площи в Будапеща и на други места.

Според Bloomberg инвестиционните фондове преговарят за офиси на стойност 25,2 млрд. форинта (90 млн. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още