IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария разширява арсенала си от държавни субсидии за купувачите на имоти

На лотариен принцип ще се субсидират домакинства, които участват в строителни общества, ако се ангажират с вноски за жилище за период от 10-15 години

13:12 | 18.03.16 г.
Унгария разширява арсенала си от държавни субсидии за купувачите на имоти

Унгария разширява арсенала си от държавни субсидии за купувачите на имоти, за да съживи строителния сектор, съобщава Bloomberg.

Членовете на новите т. нар. "строителни общества" (NOK) ще могат да получават до 300 хил. форинта годишно (около 1 090 долара), ако те се ангажират с вноски за период от 10-15 години за закупуване на новопостроени жилища, предвиждат одобрени законови промени.

Това предизвика нова вълна от критики срещу управляващите в страната. Според критиците планът не предоставя адекватни критерии за защита на купувачите.

Строителните общества на лотариен принцип ще определят реда, по който на участниците ще се дават субсидиите, предвижда законодателството. Офертите на членовете могат да се класират и според сумите, които те са внесли във фонда. Възможно е да се ползват и инструменти с елемент на наддаване в комбинация с лотария.

Планът на практика допълва по-ранната жилищна програма на унгарското правителство, която предвиждаше субсидии на обща стойност 10 млн. форинта и заеми за по-големите домакинства с цел закупуване на новопостроено жилище.

Според правителството строителните общества създават повече стимули за строителството. Опозицията обаче смята, че няма адекватни гаранции за депозитите на купувачите. Критиците се противопоставят и на начина на разпределяне на субсидиите, както и на критериите, на които трябва да отговарят компаниите, които ще администрират схемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още