IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственици на бизнес имоти в Европа се готвят за вълна от наематели след Brexit

Водещите градове в ЕС се опитват да примамят компаниите, които обмислят да се преместят от Лондон, но капацитетът им може да се окаже недостатъчен

11:34 | 10.07.16 г.
Собственици на бизнес имоти в Европа се готвят за вълна от наематели след Brexit

Regus Plc – най-големият в света собственик на споделени офис пространства и работни места, ускорява плановете си за разширяване във Франкфурт заради очакван ръст на запитванията заради Brexit, пише Bloomberg.

Компанията вече отчита и ръст на търсенето в Амстердам.

Даниел Грим, който оглавява германското подразделение на компанията, посочва, че групата има възможност да даде на банките, които бягат от Лондон, временен дом. “Планирахме експанзия дори преди референдума, но тъй като нямаме достатъчен капацитет за настаняване на нови наематели, сега сме в надпревара с времето”, коментира той.

Водещите градове в ЕС, като Париж, Амстердам и Дъблин, се опитват да примамят банките, които биха се преместили от Лондон заради Brexit. Собствениците на имоти активно се възползват от засиленото търсене и се подготвят за ръст на цените и наемите.

Близо 100 хил. работни места в сектора на финансовите услуги могат да бъдат загубени във Великобритания до 2020 г. заради решението на британците страната им да напусне ЕС, според прогноза на консултантската компания PricewaterhouseCoopers LLP.

Тези работни места биха могли да се насочат към континентална Европа, а търсенето на нови офис площи може да достигне и 1 млн. кв.м, прогнозира консултантската компания Capital Economics.

Делът на празните офиси в Европа е все още висок въпреки активизирането на пазара. В Амстердам например той достига 13 на сто, а в Дъблин – 9 на сто. Същевременно строителите са подготвили проекти с обща площ 450 хил. кв.м само в двата града през следващите три години, според данни на консултантската компания Bulwiengesa.

“Дори ако само 5 на сто от 700-те хил. банкери в Лондон се преместят тук, това ще има огромно отражение върху пазара”, коментира Кристиан Ланфер от JLL във Франкфурт. В момента наемите на офиси във финансовия район на града са с около 60 на сто по-ниски спрямо тези в централните райони.

Париж, най-големият офис пазар в континенталната част на Европа, има и най-голям капацитет да задоволи търсенето, според Capital Economics. Над 1 млн. кв.м са на разположение на наемателите веднага, а още 1,5 млн. кв.м ще излязат на пазара до една година. Все пак банките и застрахователите могат да бъдат възпрени от високите наеми и трудовото законодателство на страната, посочва информационната агенция.

Дъблин обаче няма тези проблеми и през последните години се налага като един от най-динамичните технологични хъбове в Европа и света. Ирландия освен това ще остане единствената англоговоряща страна в ЕС след оттеглянето на Великобритания.

"Ако работни места и дейности ще се преместват в резултат на Brexit, Дъблин е добре позициониран да улови някои от тях", казва Питър Колинс, главен оперативен директор на Kennedy Wilson за Европа и ръководител на операциите на компанията в Ирландия.

Наличните пространства в града в момента са около 300 хил. кв.м, а до 2018 г. се очакват още 500 хил. кв.м, според данни на Savills.

Топ мениджъри на банки, включително UBS Group AG, JPMorgan Chase & Co., HSBC Holdings Plc и Goldman Sachs Group Inc., вече заявиха, че Brexit ще ги принуди да направят преоценка на операциите си във Великобритания. Все още обаче никоя от банките не е обявила конкретни планове.

Ако обаче тръгне процес по преместване, той няма да е толкова лесен. Много от свободните офис пространства в Европа не са в толкова атрактивни райони. Те могат да се акумулират от пазара само ако бъдат прехвърлени в жилища или друг вид площи или трябва да бъдат съборени, смятат експерти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още