IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbnb вече се оценява на 30 млрд. долара

Стартъпът за споделяне на жилища е успял да привлече още 850 млн. долара

09:51 | 08.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Стартъпът за споделяне на жилища Airbnb е успял да привлече в нов кръг на финансиране още 850 млн. долара, става ясно от цитирани от Bloomberg документи на компанията, представени пред щата Делауеър.

Кръгът оценява базираната в Сан Франциско компания на 30 млрд. долара, пояснява Bloomberg.

Говорител на Airbnb е отказал да коментира темата, а документът не разкрива кои са инвеститорите.  

Airbnb по принцип се въздържа от коментари за това колко капитал ѝ е необходим и колко капитал е набрала, за разлика от компанията за споделяне на пътувания Uber Technologies Inc., която вече набра повече от 15 млрд. долара под формата на собствен капитал и дълг.

Airbnb и Uber често се обсъждат  в един контекст, защото са създадени в рамките на една година и са част от т. нар. „споделена икономика“. Uber се оценява на почти 68 млрд. долара. 

Airbnb, която очаква да стане печеливша през 2016 г., набра над 100 млн. долара в рамките на кръг финансиране, който се проведе в края на миналата година. Тогава компанията беше оценена на 25,5 млрд. долара.

Базираният в Сан Франциско стартъп, който оперира в близо 200 страни, получи още 1 млрд. долара през юни от някои от най-големите американски банки, сред които JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc., Bank of America Corp. и Morgan Stanley. С тези пари компанията планира да финансира плановете си за експанзия.

По данни на Equidate компанията вече е набрала 3,2 млрд. долара. 

Възходът на Airbnb и други подобни стартъпи увеличава натиска върху хотелиерския бизнес на утвърдени туристически компании като Priceline Group и Expedia. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още