IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барселона обуздава краткосрочните наеми

Местната власт иска от жителите на града да подават сигнали срещу съседите си при съмнения за незаконно отдаване на жилища на туристи

15:17 | 17.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Барселона започва „война“ с неразрешените от местните власти краткосрочни наеми чрез платформи като Airbnb, пише онлайн порталът TheMoveChannel.com.

Местната администрация в града призова жителите да издават на властите съседите си, които отдават домовете си на туристи.

Местната власт в града затегна изискванията за краткосрочните наеми през миналата година, припомня изданието. Платформите като Airbnb се считат за заплаха на традиционната хотелиерска индустрия и затова някои градове въведоха регистрационна система за собствениците на жилища, които приемат у дома си туристи.

Местната администрация в Барселона разпраща писма до жителите, в които обяснява, че краткосрочните наеми създават „спекулация, сива икономика и увреждат връзките в общностите и кварталите, където се осъществяват такива сделки“.

Отделно местната власт се опасява и от ръст на цените на имотите заради печелившите краткосрочни наеми, които привличат все повече инвеститори.

Барселона стартира и специален сайт, на който са публикувани всички оферти за краткосрочни наеми, които отговарят на местните закони. Администрацията призовава хората да проверяват дали техните съседи са се регистрирали и да съобщават за случаите, в които има съмнения за незаконно отдаване на жилища под наем на туристи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още